Újra nyomoznak a Wikileaks-alapító ügyében

Újra megnyitotta a svéd ügyészség azt az aktát, ami Julian Assange Wikileaks-alapító ügyében nyitottak. A nyomozást a sértett felet képviselő ügyvéd kérésére indította újra az ügyészség - írja a BBC alapján az Index.hu.
Domokos László, 2019. május 13. hétfő, 13:45
Fotó: Getty Images

Assange-ot azzal vádolják Svédországban, hogy 2010. augusztusában egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig szexuálisan molesztált Stockholmban. Assange végig tagadta a szexuális bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak nevezte - írta a portál.

Egyszer már őrizetbe vették 2010 decemberében Svédország kérésére Londonban, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Miután a fellebbezéseit elutasították, a Wikileaks-alapító 2012 júniusában a hivatalos idézés ellenére politikai menedékjogot kért és kapott Ecuador londoni követségén.

Az Assange elleni vádakat Svédország 2017-ben ejtette. Ennek ellenére Westminster kerület magisztrátusi bírósága fenntartotta a letartóztatási parancsot a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem megszegése miatt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Végül idén április 11-én vették őrizetbe, miután Ecuador megvonta tőle a politikai menedékjogot. Már aznap bíróság elé állt, amely bűnösnek is találta a szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK