Asztalra csap a francia kormány - itt a bejelentés

Manuel Valls francia miniszterelnök (képünkön) szerdán jelezte, hogy a kormány harmadik és egyben végleges olvasásban is parlamenti szavazás nélkül elfogadottnak tekinti a vitatott munkajogi reformot.
Napi.hu, 2016. július 20. szerda, 18:08
Fotó: Reuters

A nemzetgyűlés szerdán szavazott volna véglegesen a törvénytervezetről, de a kormányzó Szocialista Párt balszárnyának tiltakozása miatt továbbra sem garantált a többség az elfogadásához a nemzetgyűlésben. A reform ellen hónapokon át sorozatosak voltak az incidensekkel kísért tiltakozások, a szakszervezetek 12 országos tiltakozónapot szerveztek március 9. és július 5. között.

A jobboldali többségű szenátus egyébként vita nélkül utasította el a felsőház szerint nem elég bátor és liberális reformot, miközben az alsóházban a baloldal egy része túlságosan piacbarátnak tartja a változtatásokat. Az első és második olvasáshoz hasonlóan ezért a kormány az alkotmány vonatkozó cikkelye alapján ismételten rendeletben hirdeti ki a kormánypárti képviselőket is megosztó reformot.

A cikkely értelmében a tervezet a nemzetgyűlésben elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül, azaz csütörtök délutánig nem mozdítja el a kormányt.

Erre viszont nincs sok esély, miután a jobboldali ellenzék már jelezte, hogy nem nyújt be bizalmatlansági indítványt, a reformot ellenző baloldali képviselők pedig nem valószínű, hogy megindítják az eljárást, miután nincs esélyük az ahhoz szükséges 58 képviselői aláírást összegyűjteni.

A terror árnyékában

Az is tény, hogy a múlt heti, 84 áldozatot követelő nizzai merénylet miatt jelenleg elsősorban a rendkívüli állapot féléves meghosszabbításával vannak elfoglalva a képviselők. A nemzetgyűlés nagy többséggel hajnalban jóváhagyta a tervezetet, amiről szerda este szavaz a szenátus, majd az alsóház mondhatja ki az utolsó szót.

Az utcai tiltakozások és a baloldali képviselők egy részének ellenérzései ellenére sem engedett a kormány a munkajogi reform lényegéből, és az utolsó pillanatban ajánlott módosítások ellenére sem sikerült a parlamenti többséget Manuel Vallsnak maga mögé állítania, aki az ellenzőket "a konzervativizmus és a mozdulatlanság szövetségének" nevezte a társadalmi haladással szemben.

A felmérések szerint a franciák hetven százaléka nem támogatja a reform legfőbb intézkedéseit.
Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány ígéretei szerint a munkanélküliség csökkentése érdekében rugalmasabbá tenné a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt és megkönnyítené az elbocsátásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

David Dakota, 2016.07.21 13:05

@teuton: Képzeld, minden EU-állam hoz visszamenőleges törvényeket, mindenütt van sürgősségi eljárás, és minden állammal szemben vannak brüsszeli eljárások. A legtöbb éppen a franciákkal szemben.

De az egészen unikum, hogy a kormány nur so átveheti a törvényhozás szerepét, és törvényt alkothat, ha egy javaslatának nincs meg a szükséges többsége a törvényhozásban. :P Hogy is vagyunk a fékek és egyensúlyok rendszerével? :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.21 12:56

@teuton: Nem, ezt rosszul tudod, ostoba bolsi. Nem a terror miatt fogadhatja el a francia kormány rendelettel ezt a szabályozást, hanem mert az alaptörvény ezt ettől függetlenül lehetővé teszi számára.
Ez egy olyan eljárás, amelytől idehaza sikítófrászt kapnátok, ebben a hatalmas diktatúrában. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.21 12:55

@ingyen: A francia nép érdekében. :P Azért tüntetnek az utcákon ellene? :P

Szánalmas bolsi hazugláda vagy. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.07.21 12:42

@David Dakota: Mondtam mar sokszor, nalad "bolsi", "komcsi", "migrancs" nelkül nincs 1 sor sem... Na nacikam ezt minek nevezed? Ja, erdemi hsz most sincs, mert arra nem telik töled... Viszont a magyar alaptörveny szerint -szerinted!- lehetseges a parlamenten 24 oran belül atverni törvenyeket, visszamenöleges hatallyal? EU-törvenybe ütközö törvenyeket hozni, amiket aztan Brüsszel rendre elkaszal es milliardos büntetesek a vege? Sorolhatom, mert a memoriad egy aranyhale: reklamado, jatektermek betiltasa, birok nyugdijazasa, SZEP-kartya... Egyedül iden volt mar vagy 5-6 elkaszalt törveny büntetessel... Te mit tennel azzal, aki következetesen es többszörösen törvenysertest követ el?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.07.21 12:36

@_Jhony: Különbseg van! Elöször is egy "m"... Egyebkent pedig van ra jogalap is, a terror. Magyarorszagon csak Orban terrorizalja a nepet... Aztan pedig mondj 1 olyan reformot, amiben a magyar nep többsege jart jol, nem a holdudvar?! Trafikok, földeladas, reklammegbizasok, ujsagok "tamogatasa", uj tevek leterehozasa, kaszino, tender nelküli megbizasok, egykulcsos ado, soroljam?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html