Átalakítás az IMF-nél - kinek jó ez?

Németország és az Európai Unió megfontolhatja az IMF legfőbb döntéshozó tanácsának az átszervezését annak érdekében, hogy a feltörekvő gazdaságok nagyobb beleszólási jogot kapjanak a döntéshozatalban.
MTI-Eco, 2010. szeptember 15. szerda, 20:17
Fotó:

Az Egyesült Államok és Európa között nagy viták alakultak ki arról, hogy milyen legyen egy esetleges átszervezés után a 24 tagú Nemzetközi Valutaalap összetétele. Az USA azt szeretné, ha Európa átadna néhányat 9 képviseleti helyéből a tanácsban olyan felzárkózó országoknak, mint Brazil, Kína vagy India, akik régóta szorgalmaznak alapvető intézményi változtatásokat a valutaalapnál - közölte egy német kormányzati tisztviselő.

Brazíliában abban bíznak, hogy a reformokról döntés születhet még mielőtt október 31-én lejárna a jelenlegi tanács mandátuma. Annak ellenére, hogy a megkérdezett német kormányzati forrás nem tagadta, hogy az európai felek hajlandóak lennének feladni néhány széket, azt leszögezte, hogy október végéig nem lesz határozat a kérdésben.

Elvi szinten egyetértünk azzal, hogy valamilyen átrendeződésre van szükség, hogy a dinamikus, feltörekvő országok jobban képviselve legyenek, de ezt a változást egy átfogóbb megállapodás keretében képzeljük el - mondta a tisztviselő. Az elképzelések szerint egy szabályokon alapuló rotációs elv szerint kapnának mandátumot a tagországok, amely "időnként csökkentené az EU képviselőinek relatív számát a tanácsban" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK