Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kis-és közepes vállalkozások (kkv) szövetsége azt követeli a bukaresti kabinettől, hogy készítsen hatástanulmányt arról, hogyan érinti majd a cégeket az átalányadó kötelezővé tétele. A kkv-k érdekképviselete szerint közel 250 ezer vállalkozás veszteséggel zárta a tavalyi évet miközben több mint 100 ezer cég nem termelt profitot, ezek egy része biztosan csődbe megy amennyiben életbe lép az új adózási rendszer.

A kedden született sürgősségi kormányrendelet szerint február elsejétől 65 ezer eurós éves bevétel alatt, a vállalkozások kötelezően a bevételük 3 százalékával adóznak, és már nem választhatják a 16 százalékos profitadót. Bukarest szerint a korábbi rendszer a számlagyárosoknak kedvezett, sok cég ugyanis csak papíron veszteséges, miközben feketén rendre jelentős hasznot termel. A tervezett intézkedéstől 457 millió lejes (egy euró 4,4 lej) többletbevételt remél a költségvetés.

A kormány a lépéssel az adóalapot tervezi bővíteni, félő azonban, hogy a remélt nagyobb bevételek helyett veszteség éri majd a költségvetést - állítja a vállalkozók szövetsége. A kkv-k 10 százalékának csődje legkevesebb 100 ezer fővel növeli majd az állástalanok számát, a költségvetést ezen felül jelentős veszteség éri a kieső áfa, az illetékek és a járulékok kiesése miatt - állítja Ovidiu Nicolescu a vállalkozói szövetség elnöke.

A tervezett intézkedést nem csak az szakszervezetek, hanem gazdasági szakértők is ellenzik, a Coface is úgy véli, hogy az átalányadó kötelezővé tétele tömeges cégbezárásokhoz vezet. Az Ernst&Young azonban úgy véli, hogy bár egyes vállalkozások számára nehéz lesz megfizetni az átalányadót, nagy számú csődre nem kell számítani. Az új jogszabály ezzel szemben megkönnyíti az adóhatóság dolgát is, mivel nem kell több tízezer cég könyvelését ellenőrizni - állítja Alex Milce az Ernst&Young partnere. A nyilvántartások szerint Romániában közel egymillió cég működik.