Athén átküldte a reformjavaslatait tartalmazó listát

A görög kormány éjfél körül átküldte a reformjavaslatait tartalmazó listát az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek, az eurócsoportnak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).
MTI-Eco, 2015. február 24. kedd, 09:01
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Bizottsághoz közel álló név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta kedd reggel, hogy "a dokumentum eléggé átfogó ahhoz, hogy megfelelő vitaalap legyen a tárgyalásokon." Hozzátette: "komoly elkötelezettséget látunk az adóelkerülés és a korrupció elleni harc iránt" - tette hozzá. Az Európai Bizottság a Twitteren azt közölte, hogy a görög reformintézkedések listáját időben megkapták.

A kormányzati reformjavaslat ismertetése alapfeltétele annak, hogy Görögország hitelezői négy hónappal meghosszabbítsák az eredetileg február végén lejáró nemzetközi pénzügyi támogatást. Ha nem sikerül megegyezni a meghosszabbításáról, akkor Athénnak a piacról kellene megoldania a finanszírozását, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank segítsége nélkül.

Az összesen 240 milliárd eurós pénzügyi támogatáshoz a legnagyobb mértékben Németország járult hozzá. A berlini kormány egyik illetékese kedd reggel csak annyit volt hajlandó közölni, hogy percekkel éjfél előtt megkapták a dokumentumot, és hogy azt kedd délután megvitatják az euróövezet pénzügyminiszterei.

Amennyiben a hitelezők szerint a dokumentum vitaalapként szolgálhat a végleges megállapodás kidolgozásához, akkor megkezdődhet a részletekbe menő egyeztetés.

A görög értéktőzsde igen jó hangulatban nyitott. Az athéni börze irányadó indexe 7 százalékos emelkedéssel 2 és fél havi csúcson indította a napot, a banki részvények 14 százalék felett drágultak. Eközben jelentősen csökkentek a görög kötvényhozamok: a 2 évesé 13,16 százalékponttal, az 5 évesé 11,86 százalékponttal, a 10 évesé 9,15 százalékponttal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.02.24 10:41

Most akkor ott délen is más lesz a választási ígéret,és más a kormány program?????És mit fognak szólni erre a választók????Mert ott a nép nem birka!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.02.24 10:31

Reformcsomag persze: kérünk mégtöbb pézt. Unalmas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html