Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottsághoz közel álló név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta kedd reggel, hogy "a dokumentum eléggé átfogó ahhoz, hogy megfelelő vitaalap legyen a tárgyalásokon." Hozzátette: "komoly elkötelezettséget látunk az adóelkerülés és a korrupció elleni harc iránt" - tette hozzá. Az Európai Bizottság a Twitteren azt közölte, hogy a görög reformintézkedések listáját időben megkapták.

A kormányzati reformjavaslat ismertetése alapfeltétele annak, hogy Görögország hitelezői négy hónappal meghosszabbítsák az eredetileg február végén lejáró nemzetközi pénzügyi támogatást. Ha nem sikerül megegyezni a meghosszabbításáról, akkor Athénnak a piacról kellene megoldania a finanszírozását, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank segítsége nélkül.

Az összesen 240 milliárd eurós pénzügyi támogatáshoz a legnagyobb mértékben Németország járult hozzá. A berlini kormány egyik illetékese kedd reggel csak annyit volt hajlandó közölni, hogy percekkel éjfél előtt megkapták a dokumentumot, és hogy azt kedd délután megvitatják az euróövezet pénzügyminiszterei.

Amennyiben a hitelezők szerint a dokumentum vitaalapként szolgálhat a végleges megállapodás kidolgozásához, akkor megkezdődhet a részletekbe menő egyeztetés.

A görög értéktőzsde igen jó hangulatban nyitott. Az athéni börze irányadó indexe 7 százalékos emelkedéssel 2 és fél havi csúcson indította a napot, a banki részvények 14 százalék felett drágultak. Eközben jelentősen csökkentek a görög kötvényhozamok: a 2 évesé 13,16 százalékponttal, az 5 évesé 11,86 százalékponttal, a 10 évesé 9,15 százalékponttal.