A vizsgálatra azért volt szükség, mert a tőke szabad mozgása normális körülmények között nem korlátozható, ezt az uniós jog tiltja - magyarázta a biztos.

A bizottság viszont úgy ítéli meg, hogy a pénzügyi és bankrendszer stabilitásának megőrzése olyan közérdek, amely indokolttá teszi a tőkekorlátozások átmeneti bevezetését.

Az országnak az elsődleges és azonnal kihívást a pénzügy rendszer stabilitásának megőrzése jelenti - véli az uniós biztos. Megítélése szerint a bevezetett intézkedések szükségesnek és arányosnak tűnnek, de hozzátette, hogy a görög gazdaság, az euróövezet és az EU egységes piacának érdekében a lehető leghamarabb vissza kell állítani a tőke szabad áramlását.

Görögország a rendkívüli helyzetre való tekintettel határozott úgy, hogy az ország bankjai július 6-ig zárva maradnak, külföldre nem lehet pénzt utalni, görögországi bankkártyáról pedig legfeljebb naponta 60 eurót lehet felvenni. A külföldi bankkártyákra a korlátozás nem vonatkozik, azokkal tetszőleges mennyiségű készpénzt lehet felvenni, feltéve, hogy van elég euró a bankautomatában.