Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután az EP szerdán támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy az uniós tagállamok önkéntes felajánlások alapján 40 ezer menedékkérőt fogadjanak be Olaszországból és Görögországból, a csütörtöki határozat előre üdvözli azt a tervet, hogy ezen túlmenően további 120 ezer menedékkérőt osszanak szét a tagállamok között, immár Magyarországról is, kötelező kvóták alapján.

Az EP támogatja, hogy egy új, állandó mechanizmussal váltsák fel a dublini szabályokat, amelyek meghatározzák, mely tagállam felel egy adott menedékkérelem elbírálásáért. A képviselők méltányos, kötelező elosztási kulcsokat várnak, valamint azt, hogy a menedékkérők elosztása során az integrációs kilátásokat, az egyedi eseteket és a menedékkérők saját igényeit is vegyék figyelembe.

Az EP a maga részéről mindent megtesz a jogszabályjavaslatokkal kapcsolatos feladatai terén annak érdekében, hogy a tagállamok ne késleltethessék az állandó áttelepítési programot. Eemellett arra kéri a tagállamokat, hogy azok kötelező érvényű letelepítési program keretében vállalják az EU-n kívüli országokból származó menekültek befogadását. A képviselők a biztonságos és jogszerű belépést elősegítő más intézkedéseket, például a humanitárius vízumok vagy folyosók lehetőségét is kiemelten fontosnak tartják. Az EP szerint a Vizumkódex módositására is szükség van oly módon, hogy az konkrétabb közös rendelkezéseket tartalmazzon a humanitárius vízumokra vonatkozóan. A tagállamoknak gondoskodniuk kellene arról, hogy nagykövetségeiken és konzulátusaikon is lehessen menekültstátuszért folyamodni - olvasható az EP-közleményében.

A jegyzék nem áshatja alá a visszaküldés tilalmának elvét és az egyéni menedékjogot, különösen a kiszolgáltatott csoportokban tartozókra vonatkozóan. A menedékeljárás szabályzásával kapcsolatban a képviselők sürgetik, hogy a közös európai menekültügyi rendszert minden abban részt vevő tagállam ténylegesen hajtsa végre annak érdekében, hogy következetes és humánus normákat alkalmazzanak az EU egész területén.

A parlament elkötelezett a schengeni térségen belüli nyitott határok iránt, de biztosítani kell a külső határok hatékony ellenőrzését. A migráció kiváltó okaival is foglalkozni kell, ezért az EP azt javasolja, legyen ez a fő témája a november 11-12-i vallettai (Málta) uniós csúcsnak. Az embercsempészet és emberkereskedelem ellen kemény büntetőjogi szankciókkal kell fellépni, fogalmaz a szöveg.

A parlament felkéri az Európai Bizottságot és az unió külpolitikáját vezető Federica Mogherini főképviselőt, hogy hívjanak össze egy, a menekültválsággal foglalkozó konferenciát az Európai Unió, annak tagállamai, ENSZ-szervezetek, az Egyesült Államok, az érintett civil szervezetek és az arab államok részvételével. A konferencia célja egy globális humanitárius segítségnyújtási stratégia kidolgozása.