Átírnák az EU térképét - beszóltak nekik

A katalán kormány hagyjon fel törvénysértő tevékenységével, a referendumot nem lehet megtartani, az sosem volt legális - mondta szerda esti televíziós beszédében Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 21. csütörtök, 07:40
Fotó: Reuters

"Ne haladjanak tovább, nincs semmilyen legitimitásuk hozzá, térjenek vissza a törvényhez és a demokráciához, ne okozzanak több problémát annál, amit eddig okoztak, hagyják, hogy a katalánok éljék az életüket békében, viták és félelem nélkül" - fogalmazott a kormányfő, és megjegyezte: még időben vannak, hogy elkerüljenek egy nagyobb bajt. Mint mondta, Spanyolország, amely demokratikus jogállam, az elmúlt napokban és "különösen ma" megmutatta: rendelkezik a szükséges mechanizmusokkal és eszközökkel, hogy megvédje a törvényességet - írja az MTI.

A spanyol kormányfő szavai szerint senki sem helyezheti magát a törvények fölé. Az engedetlenség "totalitárius cselekmény", és minden jogsértésre meglesz a "határozott, szigorú és arányos" válasz. Azt is mondta, hogy megvédik az állampolgárokat ettől a "radikális sodródástól", hogy ne érje őket kár munkájukban, vállalkozásukban és az életükben.

Mariano Rajoy támogatásáról biztosította azokat a polgármestereket, ügyészeket, rendőröket és más közalkalmazottakat, akiket az elmúlt napokban fenyegetések, zaklatások értek, amiért elutasították, hogy megszegjék a törvényességet.

"Szavazni, ez a legkifejezőbb és legvilágosabb képe a demokráciának, de a történelem során sok nem demokratikus rezsim használta a szavazást arra, hogy legitimizálja magát" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szavazás csak akkor szinonimája a demokráciának, ha azt a törvény tiszteletben tartásával teszik.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy ő maga mindig kész volt a párbeszédre a katalán vezetéssel, de kizárólag törvényes keretek között, s erre továbbra is hajlandó.

A rendőrség is kutakodik

A spanyol kormányfő nyilatkozatának idején több városban is ezrek tiltakoztak az utcákon amiatt, hogy a spanyol csendőrség a nap folyamán 41 katalán kormányzati hivatalban és más helyszínen házkutatást tartott, a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keresve, s őrizetbe vett 14 magas rangú helyi tisztviselőt.

A Barcelonától mintegy 160 kilométerre fekvő Lleida városában például 8-10 ezer ember tiltakozott, Tarragonában ötezerre tették a tüntetők számát, míg Madridban a város főterének számító Puerta del Solon több mint ezren gyűltek össze, hogy kiálljanak a katalánok döntéshez való joga mellett.

A katalán rendőrség becslése szerint Barcelonában 40 ezren gyűltek össze a belvárosban a katalán kormány gazdasági tanácsosának hivatala előtt, és kulcsaik csörgetésével fejezték ki, hogy elutasítják a hatósági fellépést. "Szavazunk! Függetlenség!" - skandálták. Ezen a helyszínen reggel óta folyamatos volt a tiltakozás, az első tüntetők nem sokkal azután érkeztek, hogy a csendőrség megkezdte a házkutatást az épületben.

Az Anubis névre keresztelt akció keretében a nap folyamán a Barcelona közelében található Bigues i Riells település egyik üzemcsarnokában mintegy 9 millió kinyomtatott szavazólapot foglaltak le.

A katalánok spanyol agresszióról beszélnek

Carles Puigdemont katalán elnök napközben rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyet követően hivatalos televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: "elutasítjuk és elítéljük a spanyol kormány totalitárius fellépését". Mint mondta, a katalán kormányt olyan "agresszió" érte a spanyol kormány részéről, amely kívül esik a törvényes kereteken.

"A spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését" - jelentette ki, egyúttal a katalán kormány támogatásáról és védelméről biztosított mindenkit, akit a hatóságok őrizetbe vettek.

A katalán elnök szavai szerint ez a demokrácia szégyene, a spanyol kormány pedig átlépte azt a határvonalat, amely elválasztja a totalitárius rezsimektől.

Carles Puigdemont azt is mondta: nem fogadják el a visszatérést a múltba, és azt sem, hogy ne hagyják dönteni őket a jövőről.
Megerősítette: október 1-jén szavaznak, "békés és masszív" választ adnak a spanyol kormánynak, addig azonban - mint mondta - "szilárdságra és nyugalomra" van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.09.21 19:28

@Borisz1106:
Milyen új tudás jött a világtörténelembe, mióta megbukott a kommunizmus.
Jugoszlávia arra példa mit tesz egy nacionalizmus az emberekkel amit Orbán felkarol.
Gyűlölet majd véres leszámolások ez a nacionalizmus. A 2. vh. partizánharcaira ma is büszke minden utódállam népe kivétel nélkül. Tito horvát volt és elfogadta a többi, vezérnek. Jugoszláviát a nacionalizmus buktatta meg.
A nacionalizmus maga a gyűlölet, ezt szítja Orbán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.09.21 19:13

@gyurta:
Lehet, hogy terabit tényleg nem érti a világot mert az qrva bonyolult de az biztos, hogy te még a napi.hu kommentjeit se érted...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.21 18:12

@Borisz1106: épp gyöngyöt szórsz a pöcegödörbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2017.09.21 17:46

@gyurta: Mégis mikor jártál Te általános iskolába???
"Sajnos mint Jugoszlávia esetében is láttuk még a gyakorlatilag mindenki által értett nyelv sem elég egymás becsüléséhez."
Olyan érzésem van mintha a kommunizmusban megszerzett tudásodból táplálkoznál még ma is. Na akkor csak most csak neked! Amit a kommunizmusban a fejedbe vertek az egy ország=egy nép vonatkozásában - miszerint van Jugoszlávia, ahol a jugoszlávok élnek, van Románia ahol a románok élnek, van Csehszlovákia ahol a csehszlovákok élnek - ez teljesen elhibázott megállapítás, jó lenne ha elfelejtenéd lassan! Jugoszlávia egy tákolmány volt, melyet a kommunizmus és internacionalizmus eszmei követője - Tito - tartott egyben. A kommunizmus bukását követően a nemzeti érdekek kerültek előtérbe, amelyek a tagországok kiválásához és a délszláv háborúhoz vezettek. A horvátok és szlovénok megunták, hogy ők tartják el a fejletlenebb szerb és bosnyák régiókat. Ez nem arról szólt, hogy melyik nép mennyire becsüli a másikat (még ha értik is egymás nyelvét). A bosnyákok meg muzulmánok, ott már vallási eltérés is közrejátszott a szétszakadásban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.21 17:04

@terabit:
Mondom még egyszer, a világ olyan bonyolult, hogy te azt nem értheted, még példákon keresztül sem.
Spanyol ügy az spanyol ügy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html