Átláthatatlanná teszik az állami cégvezetők keresetét

Az orosz miniszterelnök rendeletet adott ki, amely felmenti a legnagyobb állami vállalatok vezetőit a média tájékoztatásának kötelezettsége alól keresetüket illetően.
Napi.hu, 2015. március 31. kedd, 18:20
Fotó: Reuters

Miközben Oroszországban dúl a Vlagyimir Putyin elnök által indított harc a korrupció ellen, Dmitrij Medvegyev kormányfő aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében a 23 legnagyobb állami vállalat felső vezetői és családtagjaik nem kötelesek nyilvánosságra hozni jövedelmüket - jelentette a Kommerszant nyomán a TASZSZ.

Ezeknek az embereknek a jövedelmükről, kiadásaikról és vagyonukról csak a kormánynak kell számot adniuk. A miniszterelnök szóvivője, Natalja Timakova ezt azzal indokolta, hogy ezeknek a cégeknek a vezetői nem közalkalmazottak, az üzleti világban dolgoznak. Az, hogy az állam jelen van a vállalat részvényeseként, nem változtatja meg ezek státusát, mint gazdasági egységét. Ezért az állami tulajdonban levő vállalatok vezetőinek tájékoztatniuk kell a kormányt, de az adat üzleti titoknak minősül - mondta a szóvivő.

Ezek szerint rövid életű volt az a tavaly december végi kormányfői utasítás, amelynek értelmében a 62 vezető állami vállalat vezetői is kötelesek voltak jövedelembevallásukat az Interneten nyilvánosságra hozni. Ez közülük sokaknak nem tetszett. Az Orosz Államvasutak, az ország legnagyobb munkaadójának nagy hatalmú vezetője, Vlagyimir Jakunyin ezt egyenesen privát szférája megsértésének minősítette. Az új szabályozás nyilván hatásos ellenállásuknak köszönhető.

Putyin szóvivőjét megkérdezték, tudja-e az elnök, mennyit keres például a Rosznyefty, a legnagyobb orosz olajvállalat vezetője, de Dmitrij Peszkov nem volt hajlandó válaszolni. Azt azonban kifejtette, hogy az államfő nem avatkozik bele abba, mennyit fizetnek az állami vállalatok saját vezetőiknek, ez az ő dolguk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

paramparam, 2015.04.01 13:52

Nemsokára nálunk is megjelenik hasonló törvény, a szovjet példa nyomán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html