A pénz és a gazdagság csak egy bizonyos pontig teszi boldogabbá az embereket, emiatt a fejlett gazdaságok előbb-utóbb eljutnak arra a szintre, amikor a pénz már nem boldogít - derül ki a Pénzügyi szemle Online több nemzetközi tanulmány alapján készült összefoglalójából. Sőt, az Egyesült Államok már el is érte ezt a szintet.

A pénz (nem) boldogít?

Két amerikai kutató - Angus Deaton és Daniel Kahneman - 2010-ben publikált tanulmányukban azt írták, hogy a családonként évi 75 ezer dolláros - durván 21 millió forintos - jövedelem felett sem az egyének, sem a családok boldogsága nem növekszik tovább. Mivel a becslés 2010-ben készült, a 75 ezer dolláros összeg változhatott azóta, de a nagyságrend stimmel ma is.

Az embereket a pénzhez kötött boldogsági limiten túl az teszi boldogabbá, ha a családtagokkal, barátokkal tölthetik az idejüket, emellett ha olvashatnak, pihenhetnek, sétálhatnak, sportolhatnak. Érdekes még a munka helye a képletben, maga a munka nem teszi boldoggá az embereket, a munka hiánya azonban boldogtalansághoz, sőt az egészség megromlásához vezet.

Megoldás?

Összességében az amerikaiakat az teszi boldoggá, ha van munkájuk, a családi jövedelem eléri legalább a 75 ezer dollárt, a lehető legtöbb időt töltik a családdal, barátokkal, ami mellett jut egy kicsi pihenésre, sportra és feltöltődésre is. Úgy tűnik, hogy miután az USA-ban munka van, GDP van, jövedelem van, a boldogtalan növekedés boldoggá tétele a családon, barátokon múlik.