A megállapodás értelmében a Gazprom orosz energiaóriás ezer köbméterenként 385 dolláros fix gázárat garantál Ukrajna számára, az ukrán Naftohaz pedig év végéig, két részletben 3,1 milliárd dollár fizetési hátralékot rendez. Emellett a Gazprom csak az előre megrendelt és ki is fizetett földgázt szállítja majd Ukrajnának.

Günther Oettinger szerint a megállapodással mindenki nyer, mert Ukrajna enélkül nem tudta volna fedezni téli gázszükségletét, és az országon át Nyugatra, az Európai Unióba és a Balkánra irányuló gázszállításokban zavar támadhatott volna.

Az energiaügyi biztos közölte: jövő héten szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek Brüsszelben, s bízik benne, hogy akkor sikerül végleges megállapodást kötni, amely szavatolja az energiaellátás biztonságát. Oettinger az egyezség szempontjából óriási problémának nevezte, hogy Kijev hónapokon át nem fizette ki a gázszámlát.

Alekszandr Novak közölte, hogy a Naftohaz 5,3 milliárd dollárral tartozik, ebből fog 3,1 milliárdot törleszteni az év végéig. Tudatta azt is, hogy a jelenleg 485 dolláros ezer köbméterenkénti gázárból a kormány rendeleti úton fog 100 dollárt engedni egy hat hónapra szóló időszakra, vagyis márciusig. Az orosz energiaügyi miniszter szerint Oroszország a hatályos szerződés szerint jár el.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva arra is kitért, jogellenesnek tartja-e Oroszország, hogy uniós országok orosz földgázt adnak el Kijevnek, pumpálnak vissza Ukrajnába. A miniszter szerint a fogyasztóknak leszállított terméket nem kellene továbbszállítani, mert a szállítási szerződések ezt nem szabályozzák. Novak rámutatott, hogy miután ez jogilag szabályozatlan, vizsgálják, hogy a gázszállítások megfordítása jogszerű-e, és később döntenek majd arról, hogy ez ügyben milyen lépéseket tegyenek.

Ukrán kollégája, Jurij Prodan arról beszélt, Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy a Moszkvával kötendő megállapodást kötelező érvényű, azaz kikényszeríthető dokumentumban fektessék le, és elítélte, hogy Moszkva ettől mereven elzárkózik.