A tervezetet, amelynek lényege Obama szavai szerint, hogy pénzt pumpálnak a gyengélkedő, több mint egy éve recesszióban lévő amerikai gazdaságba, 214 képviselő támogatta 188 ellenében. -írja az MTI-Eco

    Gyorsan és határozottan kell lépnünk, hogy újra munkahelyhez juttassuk az amerikaiakat, és ez a gazdaságot talpra állító terv pontosan ezt kezdi meg, a következő években összesen több mint hárommillió munkahelyet teremt, illetve őriz meg - írta az elnök közvetlenül a szavazás előtt ismertetett üzenetében.

    A republikánusok egyöntetűen elutasították a csomagot. Azt kifogásolják, hogy az adócsökkentés csak a csomag kisebbik hányadát teszi ki - összesen 275 milliárd dollár értékű -, ennél jóval nagyobb - 550 milliárd dollár - a tervezett, többek között utak, hidak, építésére, iskolák és az egészségügy fejlesztésére fordítandó kiadásnövelés mértéke. A republikánusok csaknem fordított arányt képzeltek el; 478 milliárd dolláros adócsökkentést javasoltak.

    A csomag életbe lépéséhez a szenátus jóváhagyása is szükséges. Már hétfőn megkezdődik a vita a felsőházban, ahol egy nagyobb kétpárti támogatottságnak örvendő, a képviselőház által most elfogadottnál jó 60 milliárd dollárral költségesebb javaslat körvonalazódik. Obama a republikánus képviselőkkel és szenátorokkal tartott zárt ajtók mögötti keddi egyeztetésen állítólag azt mondta, kész elfogadni az előterjesztésen a törvényhozás által javasolt esetleges változtatásokat.

    Demokrata párti törvényhozók úgy számoltak, a gazdaságösztönző lépések törvényjavaslatként február közepére Obama elé kerülhetnek aláírásra.