Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Novinite hírportál beszámolója szerint a jövő évtől kezdve a férfiaknál a nyugdíjra jogosító szolgálati idő hossza 37 évre emelkedik, a nyugdíjkorhatár 63 év lesz, a nőknél 34 évre növekszik a szolgálati idő és 60 évre a nyugdíjkorhatár. Ezt követően a tervek szerint 2012-től a nyugdíjhoz szükséges idő négy hónappal meghosszabbodik évente.

Bulgáriában jelenleg a férfiaknál 63 év, a nőknél 59 a nyugdíjkorhatár, sok foglalkozási csoportban pedig ennél is jóval alacsonyabb. Ugyanakkor sok más európai országhoz hasonlóan Bulgáriát is sújtja az ország lélekszámának csökkenése, a lakosság elöregedése, s emiatt egyre nagyobb hiánnyal küszködik a nyugdíjkassza.

Ennek ellenére a nyugdíjreform végül "puhábbra" sikeredett, mint azt a kormány korábban tervezte, miután több ízben is demonstrációk voltak a tervezett intézkedések ellen. A kormány mindkét nem számára egyaránt 65 évre emelte volna a nyugdíjkorhatárt, és a férfiaknál 40 évre, a nőknél 37 évre a szolgálati időt.

Ezen kívül korlátozni tervezték a korai nyugdíjazást a tanárok, a bányászok, rendőrök és a katonák esetében tekintettel arra, hogy a nyugdíjasok a lakosság közel egyharmadát teszik ki a 7,6 milliós, öregedő és zsugorodó bolgár társadalomban.

A kormány egyelőre még nem döntött arról, hogy áttereli-e a magánnyugdíj befizetéseket az állami nyugdíjrendszerbe. Ez az ötlet október végén merült fel, amikor Totya Maldenov munkaügyi miniszter bejelentette: a kormány azt fontolgatja, hogy felfüggeszti a magánnyugdíjalapokba történő befizetéseket a jövő évben és a nyugdíjalapokban felgyülemlett befizetéseket az állami nyugdíjalapba teszik át.