Átment az alsóházon a britek éles bírálatokat kiváltó törvényjavaslata

Megszavazta a londoni parlament alsóháza az úgynevezett belsőpiaci törvényjavaslatot, amely több ponton is átírná az Egyesült Királyság és az Európai Unió között tavaly létrejött kilépési megállapodást - írja a Euronews.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 30. szerda, 11:33
Fotó: Shutterstock

A kormányon lévő Konzervatív Párt nagy részének támogatását élvező tervezet 84 fős többséget szerzett a szavazáson, így 340-256 arányban fogadták el a javaslatot. A konzervatívok közül végül senki sem voksolt a tervezet ellen, de 21-en tartózkodtak, köztük Theresa May korábbi kormányfő is - írja a Euronews.

A belsőpiaci törvénytervezet legfontosabb célja, hogy akkor is ellehetetlenítse a vámhatár létrehozását Nagy-Britannia és Észak-Írország között, ha az Egyesült Királyság és az EU között nem jönne létre szabadkereskedelmi megállapodás. Erre a brit kormány szerint a tavalyi brexit-szerződés egyik sarkalatos pontja miatt van szükség. A brexit-megállapodás kimondja, hogy Írország és Észak-Írország között nem lehet visszaállítani a határellenőrzést, amit az évtizedes zavargásokat lezáró nagypénteki egyezmény törölt el 1998-ban.

Ha viszont nincs szabadkereskedelmi megállapodás, akkor az EU és az Egyesült Királyság között mozgó árukat Nagy-Britannia és Észak-Írország között lehetne megállítani - legalábbis ettől tart a brit kormány. Boris Johnson miniszterelnök szerint a belsőpiaci törvényjavaslatról korábban azt nyilatkozta, hogy nem akar élni vele, csak be akarja biztosítani, hogy az EU nem tudja feldarabolni az Egyesült Királyságot.

Nagy volt a felháborodás

A törvénytervezet komoly felháborodást váltott ki. Az Egyesült Királyság még élő öt korábbi miniszterelnöke (Theresa May, David Cameron,Tony Blair, John Major és Gordon Brown) mind elítélte a javaslatot, amelyről maga a brit kormány ismerte el, hogy megsérti a nemzetközi jogot.

Az Európai Unió ultimátumot adott a brit kormánynak. Brüsszel azt szeretné, hogy London szeptember végéig álljon el a törvénytervezettől, erre azonban szinte semmi esély nincs. A javaslatról legközelebb a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza szavaz majd.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.09.30 15:19

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Lehner.geza@gmail.com, 2020.09.30 13:59

Többek között azért izmoznak velünk a brüsszeli idióták, mert Nagy-Brittannia átnéz rajtuk, mint az üvegajtón. Szeretnének valakiknek látszani ezek az ön- és közveszélyes senkik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html