Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány bemutatta 2040-ig szóló energetikapolitikai elképzeléseit - tudósított a gazeta.pl. A tervek része az ország első atomerőművének felépítése 2033-ig és fokozatosan megnövelni akarják a megújuló energiaforrások felhasználását is. Ugyanakkor változatlanul fontos szerephez jut a szén, amely jelenleg túlnyomó részben uralja az ország áramellátását.

A nukleáris energiával kapcsolatos terv apró szépséghibája, hogy nem tudják, hol kellene felépíteni az erőművet. A terv szerint az első blokk 1-1,5 gigawattos kapacitású lesz (a paksi atomerőmű két gigawattos), amit 2043-ig 6-9 gigawattra emelnek. Szemben a magyarországi paksi bővítéssel, ami állami beruházás, Varsó azt szeretné, ha az atomerőmű magántőke bevonásával készülne el. A végső döntésre még várni kell ebben a kérdésben is.

A lengyel sajtóban nyilatkozó szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a tervezés még nagyon kezdeti szakaszban van és a jelenleg folyó adminisztrációs eljárásban - amely még egy korábbi terv részeként indult meg - nincs előrelépés. A jelenlegi előírások nem engedik meg atomerőmű átadását 2033-ban, nincsenek meg a kötelező engedélyek sem.

Lengyelországnak 2020-ra 21 százalékra kellene emelnie a megújuló energiahordozók részarányát energiatermelésében. Ugyanakkor a szénre továbbra is szükség lesz: a jelenleginél ugyan kisebb arányban, de továbbra is ez marad Lengyelország legfontosabb energiahordozója.