Kiszorulnak a magyarok a paksi bizniszből

Úgy tűnik, tényleg csak a gödörásásban, a vasszerkezetek drótozásában és a betonozásban jut szerep a magyar vállalatoknak a paksi bővítésben. Az orosz tulajdonú cseh beszállítók viszont jól járhatnak.
Komócsin Sándor, 2019. június 5. szerda, 08:27
Fotó: Napi.hu

A Skoda autógyár privatizációjakor az orosz OMZ (Egyesült Gépgyártó) Csoport szerezte meg a Skoda JS gépiparai vállalatot, az OMZ tulajdonosa pedig a Gazprom Bank. A Népszava értesülése szerint Skoda JS részt vehet a paksi atomerőmű bővítésében - erről is tárgyaltak a múlt héten cseh és magyar illetékesek Budapesten.

A Skoda JS nem ismeretlen Pakson, már az atomerőmű 1-es blokkjainak működtetésében is részt vesz. Ha ezt a céget is bevonják a bővítésbe, akkor még tovább nő az orosz részvétel. Egyes szakértők legalább 70-80 százalékra teszik a tervezett atomerőmű-beruházásból orosz vállalatoknak jutó hányadot, miközben az Orbán-Putyin atompaktum 2014-es aláírásakor még 40 százalékos magyar részvételről szóltak az ígéretek.

A napilap iparági forrása szerint ha jelentősebb cseh részvétellel számolnak a beruházók, minden bizonnyal jut egy szelet a bővítési munkálatokból annak a Královopolská Ria (KP Ria) nevű cégnek is, amelyben 2017-ben szerzett 51 százalékos részesedést Mészáros Lőrinc Opimus Zrt.-je. Ezen túl azonban nem látszik, hogy magyar vállalatok hogyan tudnának jelentősebb mértékben beszállni a munkálatokba.

A napilap úgy tudja: egyszerűen nincs elég olyan magyar beszállító, amelyik megfelelő tudással, technológiával bír illetve megfelelő referenciával és kapacitással rendelkezik. Legfeljebb a gödörásásban, betonozásban illetve vasszerkezetek gyártásában és szerelésében tudnak majd részt venni - vélik szakértők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.06.05 12:54

@Fricibacsi3: Gondoltam, hogy csak ezt veszi észre beszűkült agya a cikkből...

TipiKUSSS!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2019.06.05 08:33

Gondoltam hogy a Hiszto ballib Fake News média összehazdusja valahogy Mészárossal.

Egyszer még megéljük, hogy azt is leírják, hogy a CIA és a NASA is Mészáros közeli, Sőt a Fehér Házat is megvette Mészáros
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html