A Skoda autógyár privatizációjakor az orosz OMZ (Egyesült Gépgyártó) Csoport szerezte meg a Skoda JS gépiparai vállalatot, az OMZ tulajdonosa pedig a Gazprom Bank. A Népszava értesülése szerint Skoda JS részt vehet a paksi atomerőmű bővítésében - erről is tárgyaltak a múlt héten cseh és magyar illetékesek Budapesten.

A Skoda JS nem ismeretlen Pakson, már az atomerőmű 1-es blokkjainak működtetésében is részt vesz. Ha ezt a céget is bevonják a bővítésbe, akkor még tovább nő az orosz részvétel. Egyes szakértők legalább 70-80 százalékra teszik a tervezett atomerőmű-beruházásból orosz vállalatoknak jutó hányadot, miközben az Orbán-Putyin atompaktum 2014-es aláírásakor még 40 százalékos magyar részvételről szóltak az ígéretek.

A napilap iparági forrása szerint ha jelentősebb cseh részvétellel számolnak a beruházók, minden bizonnyal jut egy szelet a bővítési munkálatokból annak a Královopolská Ria (KP Ria) nevű cégnek is, amelyben 2017-ben szerzett 51 százalékos részesedést Mészáros Lőrinc Opimus Zrt.-je. Ezen túl azonban nem látszik, hogy magyar vállalatok hogyan tudnának jelentősebb mértékben beszállni a munkálatokba.

A napilap úgy tudja: egyszerűen nincs elég olyan magyar beszállító, amelyik megfelelő tudással, technológiával bír illetve megfelelő referenciával és kapacitással rendelkezik. Legfeljebb a gödörásásban, betonozásban illetve vasszerkezetek gyártásában és szerelésében tudnak majd részt venni - vélik szakértők.