Alig 26 hónappal a fukusimai atomerőműben történt katasztrófa után újabb nukleáris baleset történt egy japán kutatóközpontban. A szigetország atomenergia-ügynökségének irányítása alatt lévő kutatóközpontban 30 ember kapott 1,7 millisievert radioaktív dózist - a japán törvények szerint a nukleáris létesítmények dolgozói évent maximum 50 millisievert sugárzást szenvedhetnek el. A baleset ugyan viszonylag kicsinek számít, ám a japán közvélemény a Balatonnyi területet lakhatatlanná tevő fukusimai katasztrófa óta különösen érzékenyen reagál minden hasonló esetre.

Az ügyet több tényező is súlyosbítja. Az első, hogy a létesítmény 33 órán át nem jelentette a balesetet a felettes hatóságoknak. Ezt azzal magyarázták, hogy kezdetben nem gondolták, hogy komoly lenne a helyzet és a szivárgást sikerült a laboron belül lokalizálni. Emellett kiderült, hogy a kutatók a riasztójelzést figyelmen kívül hagyva folytatták a kísérletüket, amire azt hozták fel indokul, hogy úgy gondolták, a radioaktív részecskék semmi perc alatt eloszlanak, és a maradványaikat kiszellőztethetik. Utóbbival kapcsolatban azonban kiderült, hogy a szellőzőket nem látták el megfelelő szűrőkkel.

A létesítményt átvizsgáló szakértők súlyos mulasztásnak tartják, hogy a kutatók halogatták az illetékesek és a környéken élő emberek értesítését a balesetről. Emellett bírálták a laboratórium tervezését és a biztonsági protokollok hiányosságait, amelyek lehetővé tették, hogy a szivárgást ne kövessék azonnal ellenlépések. A fukusimai erőmű balesetét szintén tervezési hiba okozta: az vezetett a reaktorok hűtőrendszerének leállásához, hogy a pincébe telepített generátorokat elárasztotta a cunami.