Atombombájuk lesz a németeknek?

Németország a legnagyobb biztonsági dilemma elé került az 1950-es évek óta, miután az Egyesült Államok nyújtotta védelmi garancia Donald Trump elnöksége alatt bizonytalanná vált, miközben Oroszország és Kína, amelyek amúgy stratégiai partnerei lehetnének, egy agresszívebben politizálnak Európában.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 6. hétfő, 18:59
Fotó: AFP

Az atombomba születésével egy idős a kérdés, a világ mely országainak lesz nukleáris fegyvere? Tom Lehrer amerikai humorista és matematikus még dalt is írt erről, és úgy vélte, hogy az USA és a Szovjetunió után Franciaországnak, Kínának, Indonéziának és Dél-Afrikának lesz atomfegyvere. Szerinte aggódnunk akkor kellett volna igazán, ha az USA Alabama állama is épített volna egy atombombát.

Ez a találgatás csak részben jött be, ám mi sem jellemzőbb a világon kialakult bizonytalanságra, hogy fel lehet tenni a kérdést: Németország lesz-e a világ következő nukleáris hatalma - derül ki abból a cikkből,a melyet Constanze Stelzenmüller, a Brookings Institution kutatóintézet vezető munkatársa jelentetett meg a Financial Timeson (FT). Nagy visszhangot kapott egy ezzel kapcsolatos cikk, amely Kell-e nekünk egy bomba? címmel jelent meg az egyik német hét végi újságban.

Mi legyen?

Az ezzel kapcsolatos vita két éve csörgedezik Németországban, nagyjából egyidejűleg azzal, hogy a NATO-val kapcsolatban egyre ambivalensebb álláspontot képviselő Donald Trump amerikai elnökké válása után a németek elkezdtek aggódni az USA kínálta biztonsági garancia elenyészése miatt. Amióta bevetették a világon az első atombombát, igyekeztek távol tartani magukat tőle.

Erre jó okuk volt. Németország a hidegháborúban frontország volt, amelyet az a veszély fenyegetett, hogy ha a két szuperhatalom fagyos viszonya forró konfliktussá súlyosbodik, akkor az első között válik radioaktív hamuvá. Berlin lelkesen vállalta, hogy tartja magát az atomfegyverek elterjedését megelőzni hivatott nemzetközi egyezményekhez. A területén tartott amerikai atomfegyverek az USA hadseregének szigorú ellenőrzés alatt álltak.

Az ország eddig nem hogy lemondott a katonai célú nukleáris technológiáról, hanem még a polgárit is feladta - emlékeztet az FT cikírója. Angela Merkel kancellár a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után - 180 fokkal megváltoztatva korábbi álláspontját - bejelentette, hogy 2022-ig bezárják az ország összes atomerőművét.

Nem kéne, de...

Az említett cikk szerzője sem azt ajánlotta a németeknek, hogy saját nukleáris fegyvert fejlesszenek, mert ez Németország elszigetelődéséhez vezetne, ami elfogadhatatlan. Egyetlen komoly politikai párt sem vállalná fel ezt a tervet.

Reálisabb lehetőségnek látszana viszont, hogy Berlin meggyőzné Londont és Párizst: adjanak védelmi garanciát Németországnak cserébe azért, hogy az beszáll atomarzenáljuk költségeinek finanszírozásába. Szakértők szerint jogilag kivitelezhető lenne ugyan egy ilyen megoldás, de ettől még a európai nukleáris hatalmak csoportja még nagyon távol áll a megvalósítástól és senki sem gondolhatja komolyan, hogy helyettesíthetné az USA atomvédőernyőjét.

Marad a dilemma

Így aztán marad az 1950-es évek óta nem látott biztonsági bizonytalanság - véli az FT publicistája. (Akkor vált Németország a NATO tagjával és kezdődött el az EU létrejöttéhez vezető európai gazdasági együttműködés.) Oroszország és Kína, amelyeket stratégiai partnereinek tekint egyre agresszívebben politizálnak Európában.

Az EU-n belül még olyan országok sem értenek egyet az Európa-projekt jövőjével kapcsolatos vitában, mint Franciaország, Spanyolország vagy a balti államok. Az USA garabonciás elnöke pedig szívesen mutatkozik autokraták társaságában és alig titkolja megvetését a jog uralmának elvére alapuló nemzetközi kapcsolatok iránt.

Mit kellene tenniük?

Merkel elismerte ezt a problémát, amikor arról beszélt, hogy Németországnak saját kezébe kell vennie a sorsát és külügyminisztere is valami hasonló víziót vázolt fel, amikor a közepes hatalmak globális szövetségéről beszélt.

A tudományos kutató szerint ha a németek azt akarják, hogy az USA-ban és Európában komolyan vegyék azt a szándékukat, miszerint készek nagyobb szerepet vállalni a világ biztonságának megteremtésében, akkor a hagyományos védelem terén kell erősíteniük. Nem lesz könnyű meggyőzniük ennek fontosságától a saját katonai erő fontosságában hagyományosan kétkedő német választókat.

A fotó forrása: Ludovic Marin/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2018.08.07 17:02

Ha a németeknek a szerződés ellenére atombombájuk lesz, az jó atombomba lesz?
Vannak jó és rossz atombombák?
Az álságos, az erőszakos, a modern gyarmatosító "fejlett nyugaton" - úgy látszik - vannak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.08.07 15:36

@Czirok_a_gasztroblogger:
ahhoz kepest sutyiban miutik es temetik el az orosz katonakat, akik a haza erdekeben haltak meg. valahogy ott sem divat mar koporsoban hazahozni a katonakat, haborognak is miatta az emberek. eleg nagy vesztesegek vannak bekeidoben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.08.07 14:42

@zana: "Az ukrán hadsereg a határainkon, a világ meg mellettük. Putyin haver nem fog értünk háborúzni."
Jézusom. Sztem húzódj árnyékba. :)) Aztán az ukrán hadsereg miért van a határainkon? Putyinnak mitől és miért kellene minket megvédeni, világhülyéje?
Jah, már megint csak szokás szerint összevissza hazudozol, álmodozol. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.07 14:12

@zana: az "ukrán hadsereget" legyőzte 2 megyényi harcias kozák szeparatista, az orosz hadseregnek be sem kellett avatkoznia, Putyinnak is csak annyiban hogy lebeszélje őket arról hogy továbbmenjenek Kijevig, netán Záhonyig.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.08.07 13:53

Megjött a lágerparancsnok is, szórja igéit....
Azok a szép idők, amikor a "felsőbbrendű" faj Amerikát akarta megtámadni....
De az eszme él mint látjuk.
Amerika felszabadította a világot nagyobbat mint az oroszok, demokráciát, békét teremtett német földön és Japánban.
A németek megtanulták a japánok is ami nekünk nem megy, bukásra állunk! Az ukrán hadsereg a határainkon, a világ meg mellettük. Putyin haver nem fog értünk háborúzni......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html