A genfi választott bíróság úgy döntött, hogy a bolgár áramszolgáltató vállalatnak (NEK) 550 millió eurót kell fizetnie az orosz Atomsztrojexportnak, az állami tulajdonú Roszatom egyik részlegének azokért a berendezésekért, amelyeket a tervezett belenei atomerőműhöz szállított - jelentette a bne IntelliNews régiós hírportál.

Az elkészült részegységeket nem használták fel, mert a Duna pártján lévő nukleáris létesítmény felépítését egy kormányváltás nyomán törölték a bolgár tervek közül. Az Atomsztrojexport 2006-ban győzött a belenei projektre kiírt tenderen. Eszerint két ezer megawattos reaktort (a paksi atomerőmű kapacitásának megfelelő áramtermelő egységeket) kellett volna szállítania.

Fizetnek az adófizetők

A fejlesztést azonban 2012 márciusában, amikor először hatalomra került a jobbközép GERB párt az országban, elhalasztották. Ez a politikai erő egy koalíciós kormányt vezető erejeként 2014 novembere óta ismét az ország élén áll.

A választott bírósági döntés jelentős gondot okoz Bulgáriának, mivel a kifizetendő összeg bőven meghaladja az ország GDP-jének egy százalékát. Ezt elkerülhetetlenül az adófizetőknek kell állniuk, így kevesebb pénz marad más közkiadásokra - értékelte a helyzetet Timothy Ash, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője.

A gondot enyhíti, hogy a bolgár költségvetés jelenleg háromszázalékos pluszban van és az államadósság viszonylag alacsony. Mindössze a GDP nagyjából 29 százaléka - tette hozzá a szakértő.

Mennyi a végösszeg?

Zavarossá teszi viszont a helyzetet, hogy az 550 millió eurós büntetést Bojko Boriszov miniszterelnök jelentette be, miközben a Roszatom azt állítja, hogy a bíróság valójában 620 millió euró kifizetésére kötelezte a bolgárokat. Akárhogy is van, a fizetendő összeg jóval elmarad az Atomsztrojexport 1,2 milliárdos eredeti követelésétől.

Temenuzska Petrova energiaügyi miniszter beszámolója szerint sikerült lealkudniuk az orosz cég olyan elvárásait, amelyek az elvesztett profit és az áremelkedések jelentette többlet megfizettetését célozták volna.

Csak a szerződésben foglalt szállítási árat és a rendszerek lebontását kell kifizetnie az országnak. Igyekeznek csökkenteni a költségeket, például felajánlják a berendezéseket visszaértékesítésre az Atomsztrojexportnak.

Bővítés

Bulgáriának jelenleg egy Pakshoz hasonló, orosz technológiával működő nukleáris erőműve van Kozlodujban, szintén a Duna partján. A Belene felépítése mellett az elmúlt években felmerült az a lehetőség, hogy 30 évvel meghosszabbítják a Kozlodujban működő két ezer megawattos reaktor élettartamát.

Az egyik erre vonatkozó projektről januárban írták alá a megállapodást a Ruszatom Service (amely szintén a Roszatomhoz tartozik) és a bolgár Risk Engineering vállalatok konzorciumával. Ennek alapján az egyik reaktor 2049-ig üzemben maradhat. A másik élettartam-hosszabbítására - 2047-ig - a Ruszatom Service, a Roszenergoatom (az utóbbi is a Roszatom része) és a francia EDF kapott megbízást 2014 októberében.