Atomerőmű-bővítésre készülnek a csehek

A CEZ hétfőn pályázatot hirdetett a temelíni atomerőmű bővítésére. A cseh villamos művek szóvivője elmondta, a pályázaton európai vállalatok vesznek majd részt.
NAPI, 2009. augusztus 3. hétfő, 13:31
Fotó:

A temelíni erőműben jelenleg két reaktor működik, és további két reaktorral tervezik bővíteni. Az új blokkok üzembe helyezésére körülbelül 15 év múlva kerülhet sor. A kivitelezés várható költségét a szóvivő, Ladislav Kriz nem közölte, azt majd a pályázatok elbírálása után hozzák nyilvánosságra - írta az MTI-Eco.

A temelíni atomerőmű 2000 óta termel áramot két, egyenként 1000 megawatt kapacitású, orosz VVER típusú nyomottvizes reaktorral. A CEZ szóvivője emlékeztetett, hogy az erőművet eredetileg is négy blokkra tervezték, úgyhogy a bővítés a jelenlegi létesítmény területén megvalósítható. A környezetvédelmi hatástanulmány elvégzésére már 2008-ban megrendelést adtak.

A temelíni erőmű alig 100 kilométerre fekszik az osztrák és a német határtól. Mindkét ország környezetvédői több alkalommal is tiltakoztak az erőmű ellen, és ismételt üzemzavarok okán éles kritikával illették a CEZ tájékoztatási gyakorlatát.

A temelíni atomerőmű a dukovany-i, négy reaktorral működő erőművel a cseh áramtermelésnek körülbelül a harmadát adja.

HOZZÁSZÓLÁSOK