Atomerőmű építése - másképpen is lehet

Lengyelország mégis csak nekiláthat az ország első atomerőműve felépítésének. Szemben a magyar paksi projekttel, semmiféle kormánygaranciát vagy ártámogatást nem akarnak vállalni a borítékolhatóan nagyon drága beruházás költségeinek finanszírozására.
Barabás Júlia, 2017. március 19. vasárnap, 19:15
Fotó: Napi.hu

Lengyelországnak hamarosan döntenie kell egy atomerőmű építésértől, mert ez a feltétele, hogy az ország megfeleljen az uniós szén-dioxid-kibocsátási követelményeknek - jelentette ki Krzysztof Tchórzewski energiaügyi miniszter. A varsói kormány elég sűrűn változtatja ezzel kapcsolatos álláspontját, mert a projektre nem akarnak állami pénzt fordítani.

A cél az, hogy Lengyelország elérje a közepes széndioxid-kibocsátást, amivel kapcsolatban az Európai Bizottságnak nem lesz kifogása - mondta a miniszter a köztévének. Elismerte, hogy az atomerőművek most bizonyos válságon esnek át, amelynek fő oka, hogy sok a meghibásodás, ám ezek hátterében általában az erőművek teljesítményének túlhasználása áll.

Olcsón megúszni

Beata Stydlo kormánya tavaly kötelezte a szaktárcát, hogy új pénzügyi modellt készítsen az első lengyelországi atomerőmű finanszírozására, januárban Tchórzewski bejelentette, hogy ezt az idei év első felében teszik le az asztalra. Lehetőleg el akarják kerülni az úgynevezett különbözőségű szerződések kötését, mert túl költségesnek találják.

Ez többek között magában foglalná, hogy ha az energia termelési költsége alacsonyabb a szerződésben szereplőnél, akkor a különbséget a kormány fizetné ki a termelőnek. Ezért a lengyel atomerőmű finanszírozása piaci alapokon tervezik, olyan kormánygarancia nélkül, amely az energia árára vagy a beruházási hitel visszafizetésére vonatkozna.

Egyszer már elkezdték

Lengyelországban a nyolcvanas években Zarnowiecben elkezdtek egyet építeni egy atomerőművet, ám ezt a 90-es években leállították. Az építkezés ötlete hivatalosan 2005-ben merült fel újra, de a megnyitás időpontját mindig elhalasztották. A 2014-es lengyel atomenergiai-program szerint az első blokknak 2024-ben kellett volna beindulnia, de egy évvel később a lebonyolítással megbízott állami energiaszolgáltató cég, a PGE már 2029-es dátumról beszélt.

A szaktárca 2016 augusztusában jelentette be, hogy előkészített egy programot egy 1000 MW kapacitású (ez a jelenlegi paksi kapacitás körülbelül fele) atomerőmű építésére, amelyet 10 év alatt akarnak végrehajtani..

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.05.30 15:36

@Balt:
Persze hogy senki nem kínált putyinhoz képest semmit, mert közbeszerzésre mégcsak nem is vették- mi az már közbeszerzésre se vagyunk képesek? husz évvel a kikapcsolásuk előtt ki tudja hogy egyáltalán kell e az ujabb blokkok. Ki mondta, hogy a felcsuti istennek kell egy ilyet aláírni kormány és pártszavazás előtt, és nem a szakembereknek? Még sosem lopott és csalt orbán?
Szerződés titkosítva- mi a fene tetszik magának ezen, hacsak nem fan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balt, 2017.05.30 15:02

@antitroll: Akkor nézzük:

Lelkük mélyén tudták

Több szocialista képviselő szerint a paksi bővítésről az Orbán-kormány mostani eljárásával ellentétben nemzetközi pályázatot terveztek. A szocialisták ugyanakkor nem tagadták, hogy ezen a pályázaton az oroszok a körülmények miatt nagy helyzeti előnnyel indultak volna. (Erre a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai nagyköveti táviratok is utaltak.) "Amikor kiderült úgy 2008 körül, hogy az oroszoknak van az 1000, illetve 1200 megawattos blokktípusa, ami nekünk a legmegfelelőbb, lelke mélyén mindenki tisztában volt azzal, hogy ez kell" - mondta egy szocialista képviselő. Egy másik azt említette az orosz előnyeként, hogy "az atomenergiával foglalkozó magyar szakemberek 80 százaléka Szovjetunióban vagy Oroszországban végzett, azt ismeri, onnan vannak kapcsolatai". A harmadik érv az oroszok mellett pedig az volt, hogy miután eldőlt, hogy Pakson építenek új blokkot, drágább lenne nem orosz technológiával dolgozni.

Egy negyedik érv is szólt az oroszok mellett. Bár az amerikaiakat, a franciákat és a japánokat is érdekelte a beruházás, és érdeklődtek is a megfelelő minisztériumi tisztségviselőknél, az oroszok voltak az egyetlenek, akik a legmagasabb szinten is folyamatosan napirenden tartották a paksi bővítést. Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin találkozóin rendre visszatérő téma volt a Malév helyzete mellett a paksi bővítés ? mondta egy, a találkozók részleteit ismerő forrás.

http://m.origo.hu/itthon/20140124-a-paksi-bovites-elokeszitesenek-hattere.html

Magyarul: a műszaki indokokon túl senki nem kínált még csak az oroszokéhoz hasonló hitelkonstrukciót sem. Ne feledjük, akkor még azt követelte az ellenzék, hogy vegyünk fel újabb IMF-hitelt... a régi visszatörlesztéséhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.28 11:53

@666ORDOG666:

édes öregem, amit te írsz, annak semmihez semmi köze.
A tolvaj és segítője viszonylatában valahol megakadtál, de segítene neked is, ha olvasgatnád a BTK-t.
A tolvaj fogalma nem a biciklit elemelőt foglalja magában, hanem a korrupt politikust is. De Magyarországon ilyen, mint tudjuk, nincsen.
A szokásos végkifejlet a borokról szellemi és táplálkozási szinted behatároltságát igen jól jellemzi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2017.03.28 11:20

@George Lukacs:
Kedves Blama!
A lengyel atomerőmű egy olyan téma, amelyhez hasznos lenne minden vélemény.
Amiket eddig írtál, az nem kapcsolható sem a témához, sem a logikához, sem a józan észhez. Ostobaságokat írogatsz minden összefüggés és értelem nélkül.
Kezdeném a végén:
A tolvaj az, aki valamit lenyúl, megfúj, meglovasít, stb.
Aki segíti a tolvajt, az egy kapcsolódó személy.
Lehetséges jelöltek: politikusok, brókerek, szegények, nincstelenek.
Tehát, hogy valaki segít lopni, vagy tolvaj - az két különböző fogalom.
Zagyválsz valami árról is meg ellopásról, de ennek sincs sok értelme.
Érzékelhetően az agytekervényeid lassult állapotban vannak.
Aggódom, hogy fogytán lehet a kannás borod, vagy eldugták megint a pincekulcsot előled.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.27 12:04

@666ORDOG666:

Lényegi kérdésed: ár ellopták a magukat "nemzetinek' nevez "erők"

Én egyszerűen tolvaj bandának hívom őket.

Ha te nemzeti vagy, tolvaj vagy. Segítesz lopni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html