Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországnak hamarosan döntenie kell egy atomerőmű építésértől, mert ez a feltétele, hogy az ország megfeleljen az uniós szén-dioxid-kibocsátási követelményeknek - jelentette ki Krzysztof Tchórzewski energiaügyi miniszter. A varsói kormány elég sűrűn változtatja ezzel kapcsolatos álláspontját, mert a projektre nem akarnak állami pénzt fordítani.

A cél az, hogy Lengyelország elérje a közepes széndioxid-kibocsátást, amivel kapcsolatban az Európai Bizottságnak nem lesz kifogása - mondta a miniszter a köztévének. Elismerte, hogy az atomerőművek most bizonyos válságon esnek át, amelynek fő oka, hogy sok a meghibásodás, ám ezek hátterében általában az erőművek teljesítményének túlhasználása áll.

Olcsón megúszni

Beata Stydlo kormánya tavaly kötelezte a szaktárcát, hogy új pénzügyi modellt készítsen az első lengyelországi atomerőmű finanszírozására, januárban Tchórzewski bejelentette, hogy ezt az idei év első felében teszik le az asztalra. Lehetőleg el akarják kerülni az úgynevezett különbözőségű szerződések kötését, mert túl költségesnek találják.

Ez többek között magában foglalná, hogy ha az energia termelési költsége alacsonyabb a szerződésben szereplőnél, akkor a különbséget a kormány fizetné ki a termelőnek. Ezért a lengyel atomerőmű finanszírozása piaci alapokon tervezik, olyan kormánygarancia nélkül, amely az energia árára vagy a beruházási hitel visszafizetésére vonatkozna.

Egyszer már elkezdték

Lengyelországban a nyolcvanas években Zarnowiecben elkezdtek egyet építeni egy atomerőművet, ám ezt a 90-es években leállították. Az építkezés ötlete hivatalosan 2005-ben merült fel újra, de a megnyitás időpontját mindig elhalasztották. A 2014-es lengyel atomenergiai-program szerint az első blokknak 2024-ben kellett volna beindulnia, de egy évvel később a lebonyolítással megbízott állami energiaszolgáltató cég, a PGE már 2029-es dátumról beszélt.

A szaktárca 2016 augusztusában jelentette be, hogy előkészített egy programot egy 1000 MW kapacitású (ez a jelenlegi paksi kapacitás körülbelül fele) atomerőmű építésére, amelyet 10 év alatt akarnak végrehajtani..