Van rosszabb is Észak-Korea kezében az atombombánál

Súlyos hibája az USA és Észak-Korea közötti tárgyalásoknak, hogy túlságosan koncentrál a phenjani rezsim atomfegyvereinek leszerelésére. A titokzatos ország diktátora ezzel egyenrangú, sőt bizonyos szempontból még veszélyesebb fegyverek felett is rendelkezik.
Komócsin Sándor, 2019. március 1. péntek, 07:06
Fotó: Pixabay

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor két csúcstalálkozója túlságosan erősen fókuszált a dzsucse ideológiát követő rendszer atomfegyvereinek leszerelésére - kezdi cikkét James Stavridis nyugalmazott amerikai haditengerészeti admirális, a Bloomberg publicistája. Kim valójában a tömegpusztító fegyverek három csoportjával fenyegeti a világot - az észak koreai hadsereget az atomarzenálon túl vegyi és biológiai fegyverekkel is felszerelték.

Ráadásul az Egyesült Államok és Dél-Korea hírszerzési szervezetei azt gyanítják, hogy az északiak jelentős mennyiséget tartanak raktáraikban a legkülönbözőbb vegyi és biológiai anyagokból. Az utóbbiak között himlőt, botulizmust, tífuszt, lépfene-fertőzést okozó összetevők is vannak. Az észak-koreai média 2015-ben beszámolt Kim egyik látogatásáról egy biológiai üzemben. A Pentagon egyik szakértője újságírók előtt kijelentette, hogy az Észak-Korea birtokában lévő biológiai fegyverek fejlettek, rendkívül fenyegetőek és a külvilág alábecsli a jelentőségüket.

Nem új dolog

A Bloomberg cikkírója felidézi egyik korábbi emlékét az 1990-es évekből, amikor az első iraki háborúra készültek. Számos tájékoztatón azzal erősítették harci szellemüket, hogy felhívták a figyelmüket a Szaddám Huszein diktátor kezében lévő biológiai fegyverekre, amelyekkel lépfenével fertőzhették volna meg a rezsim ellenfeleit. Ha győznek a háborúban, ezt a veszélyt is elhárítják - hangsúlyozták nekik.

A legnagyobb gond az, hogy a biofegyverereknek több előnyük is van nukleáris társaikkal szemben, ha valakinek az a célja, hogy terrorizálja környezetét. Ezeket könnyen ki lehet csempészni gyártásuk helyszínéről a határokon át, és ha valaki bevezeti őket, rendkívül nehéz visszakeresni, hogy honnan indult a támadás. Ezzel szemben egy atombomba esetén mindig tudható, hogy ki dobta le.

Hasonló borzalom

Mindez a vegyi fegyverekre is igaz. Észak-koreai ügynökök 2017-ben állítólag a VX nevű idegméreggel ölték meg Kim féltestvérét a malajziai repülőtéren. A phenjani rezsim hadseregének kiképzésében szerepel a vegyifegyver-háborúra való felkészítés és hadgyakorlatokon is készülnek az ilyen összecsapásokra. A Dél-Koreával határos fegyverraktárakba minden további nélkül eljuttathatják ezeket. Dél-koreai hírszerzési adatok szerint az északiaknak összesen ötezer tonna vegyi fegyverük van a jól ismert mustárgáztól az idegmérgekig. Észak-Korea egyke annak a három országnak, amely nem írta alá a vegyi fegyverek korlátozásával kapcsolatos nemzetközi konvenciót.

A Bloomberg szakszerzője szerint Kimet éppen az csábíthatja a vegyi és a biológiai fegyverek bevetésére az atom helyett, hogy az utóbbi esetén aláírná a saját lebombázásáról szóló parancsot. Ha az előbbieket választja, akkor zavaros helyzetet teremthet, amelyben letagadhatja, hogy ő adott utasítást a használatukra. És bár az amerikai és dél-koreai katonákat felkészítik arra, hogy szennyezett környezetben is harcképesek maradnak, a civilek, köztük a 28 ezer Dél-Koreában állomásozó amerikai katona családtagjai védtelenek a tömegpusztító fegyverekkel szemben.

Figyelem, emberek!

A szakértő éppen ezért azt javasolja, hogy a USA katonai és polgári védelmi szervezetei erősítsék együttműködésüket a vegyi és biológiai fegyverekkel indított támadások elhárítására való felkészülésben! Emellett azt is ajánlja, hogy az USA és Észak-Korea közti tárgyalási folyamatban az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt fektessenek ezekre! Az utóbbi része, hogy hívják fel a világ figyelmét a rettenetes veszélyre, amivel talán némi nyomást gyakorolhatnak a phenjani vezetésre, hogy mondjon le minden tömegpusztító fegyveréről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Anonymus33, 2019.03.02 07:00

@kakambuki: nem hülye az eszak koreai Diktator! Ö tisztaban van azzal, hogy az amerikaiak is rendelkeznek nem keves atomare fegyverekkel szetszorva a vilagban, miert is ö lenne az aki a sajat vedelmi positiojat megsemmisiti? Ugyanez törtent a berlini fal lebontasa utan, hogy az USA megegyezett a Russkikkal, hogy mindkettö hadserege kivonil europabol, a russkik a keleti mig az amik a nyugati zonabol. A Russkik a szerzödes ertelmeben kivonultak mig az Amik a hadseregük allomanyat több szazezer katonaval bövitettek HU,-RO,-Bulgariaban es tovabbi europai orszagban. Az USA-nal nagyobb csavargok nem leteznek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.01 09:23

Nem tudom mit udvariaskodnak ezzel a hülyével? Egy másodperc alatt elkaszálhatnák, és a népe végre fellélegezhetne, felszabadulna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2019.03.01 07:16

Szerintem az ellenfeleinek is van némi aduász a kezében amivel móresre taníthatják a dagadtat, az élelmiszer! Ne adjanak neki semmiféle élelmiszer segélyt aztán vagy megváltozik, vagy a népe zavarja el rövidesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html