"Atomháború" indul a szúnyogok ellen

Verseny kezdődött egy amerikai biotechnológiai cég és az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége között azért, hogy melyikük tud hatásosabb módszert kínálni a Zika-vírust terjesztő szúnyogok elpusztítására. A győzelem a besugárzott hím szúnyogok erőnlétén múlhat.
Napi.hu, 2016. február 12. péntek, 12:15
Fotó: MTI/EPA

Különös verseny kezdődött a marylandi központú Intrexon Copr. Biotechnológiai vállalat és az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (IAEA) között. A vállalat részvényei 60 százalékkal ugrottak meg január 13-át követően, miután kiderült, hogy olyan genetikailag módosított szúnyogokat hozott létre, amelyek segíthetnek legyűri a riói olimpiát is veszélyeztető Zika-vírust - írta a Bloomberg.

A cég értéke ezzel egymilliárd dollárral nőtt, ám a részvényvásárlókat kisebb szívroham kerülgetheti, miután kiderült, hogy az IAEA szintén előállt a maga a "atombombájával" a járvány leküzdésére.

Mindkét fél ott van a terepen, Latin-Amerikában, megoldásaik pénzügyileg is versenyeznek egymással. A biotech cég természetesen nem adhatja ingyen a technológiáját, míg az ENSZ-hivatal éppen ezt teszi - derült ki a Bloomberg cikkéből.

Jó ajánlatok

Az Intrexon úgy alakította át a szúnyogok DNS-ét, hogy azok kimúlnak még mielőtt átadhatnák a vírust csípéseikkel, míg az IAEA besugárzással sterilizálja a hím lárvákat, így miután párzanak, utódaik már ki sem keljenek.

Az Intrexon azzal érvel megoldása mellett, hogy 2009 óta gyakorlati tesztekkel bizonyította annak hatásosságát, míg az IAEA bármelyik országnak minden további nélkül átadja technológiát és kiképzi az alkalmazásához szükséges személyzetet.

Bizonyított siker

Az atomenergia-ügynökség szakértői a jövő héten utaznak Brazíliába, hogy előkészítsék nukleáris technológiájuk átadását a helyi egészségügyi hatóságoknak. Az Intrexon már működő helyi üzeme hetente kétmillió genetikailag módosított szúnyogot állít elő, emellett jelenleg éppen előkészítik egy újabb rovargyár megnyitását. A költségekről nem nyilatkoznak.

A cégnek sikerült 80 százalékkal csökkentenie a szúnyogpopulációt azokban a térségekben, ahol bevetette az átalakított szúnyogokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 8-án kiadott közleménye szerint ezek a rovarok segíthetnek a Zika-vírus terjedésének megállításában.

Filléres beavatkozás

Az IAEA módszere azt ígéri, hogy mindössze 400 dollárért elő tudnak állítani egymillió steril szúnyogot, miután befejezték az előkészülteket. Technológiájuk ugyan viszonylag új, ám Guatemalában van egy üzemük, amely hetente hárommillió rovart gyárt.

Akármelyik megoldással próbálkozzanak is a hatóságok a legnagyobb gond, a szúnyogok eljuttatása a természetbe. Nem rovarirtó szerekről van szó, amelyeket repülőgépekről leszórhatnak - a rovarok gyengédebb kezelést igényelnek. Az IAEA egy német dróngyártóval működik együtt, ha ez sikerre vezet, akkor akár a városokban is szabadon bocsáthatják a besugárzott rovarokat.

Szúnyogfitnesz

További nagy kérdés az ENSZ-ügynökség programjával kapcsolatban, hogy a nukleáris sugárzásnak kitett hím szúnyogok elég erősek lesznek-e ahhoz, hogy a párzásért folyó versenyben legyőzzék a természetben zavartalanul felnőtt versenytársaikat.

Itt a természetes kiválasztódás szabálya érvényesül - figyelmeztet a versenytárs Intrexon szakértője -, nem "steril" mezőgazdasági körülmények között dolgozunk. Az IAEA szakemberei természetesen meg vannak győződve arról, hogy kellően fitt rovarokat küldenek a szaporodási csatába.

A Zika-vírus, amelyek fertőzésére egyelőre nincs gyógymód, a jelenegi feltételezések szerint születési rendellenességet okozhat. A WHO adatai szerint Latin-Amerikában négymillió embert fertőzött meg, de megjelent az USA-ban és Európában is és a legújabb vizsgálatok szerint szexuális úton is terjed emberről emberre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2016.02.12 16:08

No comment:
"Rákeresve a Zika-vírusra, vagyis "honnan tudnék én ilyet beszerezni és kis biotechnológiával elterjeszteni ?" - kérdésre hamar megtaláltam a választ....
Interneten rendelhető a ZIKA-vírus !
ZIKA-vírustörzs (már 1947-ből származó !) rendelhető és beszerezhető interneten. Igen, jól hallottátok, megrendelhető és mindössze 430$-ért megvásárolgató nonprofit szervezeteknek, 516$-ért pedig haszonért ténykedőknek !
De ha ezen meglepődünk, akkor bevallom 'némi előítélettel rendelkezve' rákerestem és együtt rákereshetünk, kik is is forgalmazzák ezeket a vírustörzseket! ......
és az eredményen már nem fogunk meglepődni....

A Rockefeller Alapítvány árulja és forgalmazza a ZIKA-vírust ! "

http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2016/02/itt-forrasaa-zika-virust-rockefeller.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.12 14:10

Ilyen kísérletekre van pénz: hatalmas haszon az oltóanyag gyárnak.
Csel: kelts pánikot! Belehaltok a Zika vírusba.
Generálj WHO riadalmat: senki nem menjen az olimpiára!
Mint láttuk ugyan ez zajlott le Ebola esetén: gyorsan hazavitték a fertőzött területről a betegeiket és amúgy tiltott, élő emberkísérleteket hajtottak végre. Az amúgy 15-20 éves gyógyszerkísérleti fázisokat megspórolva - és főleg a sok-sok kidobott dollárt - kihoztak egy ellenőrizetlen vakcinát amit vettek mint a cukrot. Igaz később belehaltak a beoltottak egy része is.
Ma a WHO miért ordibál, hogy az Ebola elleni vakcinánál végezzék el a nemzetközi, előírt standard vizsgálatokat?...mert sok-sok dollárral betömték a pofájukat é most a farzsebbe azért kapnak, hogy ezt ordibálják: Zika-Zika, belehaltok!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.12 14:04

Az amerikai kísérletről: etikátlan, veszélyes, durva.
Ilyesfajta génsebészeti eljárásokat nemzetközileg be kellene tiltani.
Egy adott fajnak a genetikai állományába tilos beavatkozni.
A természet több százezer-több tizmillió év alatt teszi meg alkalmazkodva a megváltozott környezeti hatásoknak. Ember nem ugorhat át több tízmillió évet büntetlenül egy szikevágással.
Ferenc pápa feltűnően csendben van mint a GMO esetében...most a migráns simogatás a kedvenc időtöltése mikor sokkal fontosabb dolgai lennének a spájzban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.12 14:00

Zika vírusról: fertőzött szúnyog terjeszti mint a maláriát vagy a dengue-lázat vagy a chikungunya vírust. Ugyanazon szúnyogok terjesztik amelyek hazánkban maximum hőségben képesek megélni. Mivel folytatódik a felmelegedés a környezetszennyezés miatt - Európában a németek miatt mert a zéró emissziójú atom helyett szénybányászati erőművekre álltak át ás 50%-al (!!!) növelték a CO kibocsájtásukat - hazánkban is várható lesz a dengue-láz megjelenése a Balkánról.
A Zika vírus terjedéséhez tehát szükséges a fertőzött szúnyog. Emberről-emberre nem terjed de nem ajánlják a terheseknek az óvszer nélküli szexuális aktust fertőzött területen amíg el nem dől, hogy szexuális úton is terjed-e a betegség.
Megelőző oltás nincs ellene.
Az egyetlen egy védekezési a módszer a szúnyogok távoltartása.
Nagyon kis mértékben okoz súlyos betegséget. Halálosat szinte soha.
A legnagyobb veszély a terhesség alatt okozott micrcephalia a magzatra nézve.

Aki az Olimpiára utazik nincs veszélyben mint az beállítani próbálják.
Terheseknek nem ajánlott kiutazni. Kb. ennyi.
Amúgy mindenki vigyen magával szúnyogriasztót.
Szambás örömlányoknál pedig nem a Zika vírus a fő veszély...van amikor az óvszer sem segít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.12 13:40

Egyszer a szúnyogírtásról: magyar tudósok tavaly bejelentették, hogy feltalálták a szúnyogírtás biológiai alapját feromonok segítségével. Az unió elutasította a találmányt.
Betenne a vegyigyáraknak és a permetezőcégeknek.

Szúnyogot nem lehet esztelenül írtani. A biológiai tápláléklánc fontos része.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html