Atomprojekt: két hét alatt feladták a tervüket a lengyelek

Mintha nem teljesen tudná a lengyel kormány, hogy mit is akar: miután két héttel ezelőtt letette a voksát egy atomerőmű építése mellett, most úgy döntött, hogy talán nem kellene elkapkodni a dolgot. A hagyományos energiaforrások hatékonyabbak.
Barabás Júlia, 2017. január 30. hétfő, 16:12
Fotó: MTI/EPA

Felfüggesztették az első lengyel atomerőmű építésének tervét mindössze két héttel azután, hogy bejelentették a fejlesztést - derült ki abból az interjúból, a melyet az RMF FM rádiónak adott Krzysztof Tchórzewski energiaügyi miniszter. A szaktárca vezetője azt sem zárta ki, hogy a tervet végképp elvetik, a döntést 2017 végén hozzák meg.

Hogy mi lesz, az a pénzügyi helyzettől függ - mondta Tchórzewski. Az eddigi pénzügyi javaslatok, amelyek azzal számoltak, hogy az állami költségvetésből finanszírozzák a projektet elfogadhatatlanok. Mindez nem azt jelenti, hogy a kormány nem akar atomerőművet, csak azt, hogy nincs rá pénz.

Halogatás ki tudja, meddig

Ha később mégis belefognak az építkezésbe, akkor a költségek fedezetét a beruházó állami cégeknek kell felhajtaniuk - hangsúlyozta Tchórzewski. A képlet azonban nagyon egyszerű: ugyanabból a pénzből, amiből kijön egy nukleáris létesítmény három tradicionális erőművet lehet építeni.

A gazdasági hatékonyság szempontjából a hagyományos erőművek a nyerők, míg a klímavédelmi szempontok a nukleáris energia mellett szólnak. Eddig nagyjából 200 millió zlotyt (14,5 milliárd forint, egy focistadion ára) emésztett fel az atomprojekt előkészítése. A beruházás gazdája a PGE, Lengyelország legnagyobb energiaszolgáltatója lenne.

A fejlesztés már eddig is csúszásban volt: 2015-ben ki kellett volna írni a tendert a technológia és a fűtőanyag szállítására, illetve a finanszírozásra. Mindezeket integrálni kellett volna, ám a végső politikai döntés hiányában ezeket a lépéseket nem tették meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK