Atomreaktoraik bezárására készülnek a franciák

Franciaország 2017-ig bezárna mintegy 17-et a jelenleg működő 58 nukleáris reaktorából - jelentette be hétfőn Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter, megfelelően az előző szocialista kormány azon ígéretének, hogy 2025-ig felére csökkentik az atomenergia arányát a lakossági energiaellátásban.
Szepesi Anita, 2017. július 10. hétfő, 16:58
Fotó: Pixabay

A nukleáris energia jelenleg a legjelentősebb forrás a francia energiaellátásban, mintegy 75 százalékban. Francois Hollande előző, baloldali államfő kezdeményezésére 2015-ben fogadta el a nemzetgyűlés az energetikai átmenetről szóló törvénytervezetet, amely kimondja, hogy az arányt 2025-ig 50 százalékra kell csökkenteni - írta az MTI.

"Mindenki megértheti, hogy ennek a célnak az eléréséhez be fogunk zárni néhány reaktort. Engedjék meg, hogy megtervezzem a dolgokat, talán 17 reaktorig mehetünk, meg kell néznünk" - mondta újságírói kérdésre az RTL rádióban Nicolas Hulot egykori tévésztár, akit májusban nevezett ki környezetvédelmi miniszternek Emmanuel Macron államfő.

Az új környezetvédelmi miniszter csütörtökön mutatta be a klímaprogramját az elkövetkező öt évre, amelyben kijelölte az energiaszektor fő irányvonalait, de azt nem részletezte, hogy az egyik legjelentősebb kötelezettségvállalást, az atomenergia részarányának csökkentését hogyan képzeli el a kormány megvalósítani. Szakértők szerint a 2025-ös határidőt nehéz lesz tartani.

Az öregedő francia nukleáris parkot számos bizonytalanság övezi a gazdasági és biztonsági problémák miatt. A harminc-negyven éve megnyílt atomerőművek időtartamának meghosszabbítása ugyanis jelentős beruházásokat igényel. Ezzel párhuzamosan a szén és az olaj aránya az energiaellátásban fokozatosan csökken, míg a megújítható energiák arányának növelését elsősorban a tárolás miatti technológiai kihívások nehezítik.

A német-svájci-francia határon található Fessenheimben működik a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Hat évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande egyik utolsó intézkedése volt, hogy bejelentette: bezár a létesítmény, de a pontos időpontot nem jelölte meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

luki44, 2017.07.13 16:40

@Rodent: "Németország 2017 első felében 35%-ra növelte a megújuló forrásokból származó energiafelhasználást, ami új rekordot jelent a tavalyi 33% után"

ajnalom figyelmedbe:
http://atomenergiainfo.hu/blog/nemet-energiaforradalom

Es meg hozzatennem, hogy lassan de biztosan kezdenek eloregedni ezek a szep tornyok, eszkozok, elojonnek majd a hibbak, mivel nem egy jol elenorzot kezen vannak az eromuvek hannem mindenfele cegeken ezeket nehez lesz felelosegre vonni, max csodebemennek. Igy eleg nehez hosszutavu energiabiztonsagot tervezni. Foleg ha megszuntetik a tamogatasok es igazi piaci alapon kell majd versenyezenek mas termelokel (viz,szen,gaz eromuvek). Es nem is beszelve nemetorszag gazfugosegerol oroszorszagal szembe (itt ne gyere a LNG-vel mert az csak csep a tengerbe egy hosszutavu felhasznalas eseten)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.13 12:04

@Rodent:
"Es tudod mit jelent az, hogy beta verzio?"

Igen tudjuk, pl. a te agyadban is beta verziós szoftverek vannak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.13 11:56

@Rodent:
Ne kapd fel a vizet öreg nyugger, még megárt!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.07.13 11:54

@kriximaxi: "No, öreg nyugger"

Te ilyenkor magaddal probalsz beszelgetni? Mert kettonk kozul csak te vagy nyugger :)
Vagy pont ez a bajod, hogy erzed mar a jatek veget? :D

" és mi van a hiányzó 65%-kal?"

Mi lenne kriximaxi? Megtermelik/importaljak. A megujulok aranyat egyre novelik, errol beszeltem eddig, de ugy tunik te tenyleg nem tudsz magyarul, ezert nem erted :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.07.13 11:51

@Bahnsteig_Eins: "Ja, volt is már jópár, köztük halálos baleset a fantasztikus, sci-fi-be illő "önvezető autókkal""

Es tudod mit jelent az, hogy beta verzio? A Tesla minden vasarlot figyelmeztetett, hogy ez meg nem a vegleges rendszer, ezert tovabbra is oda kell figyelni a vezetesre es ha ugy adodik, be kell avatkozni. Minden technologianak megvannak a nehezsegei, ehez is kell par ev mire tokeletes lesz es onnantol mar tenyleg nem lesz szukseg soforre.
Mindemellett mar most biztonsagosabbak mint a hagyomanyos autok:
"NHTSA didn't find any defects that would require a recall. Instead, the agency found data that supports Tesla CEO Elon Musk's assertions that Autopilot is preventing accidents and even saving lives.
Investigators found that Tesla vehicles crash rate dropped by almost 40% after Autosteer?one component of the Autopilot system?became available. "

Jokora ongol apafej :D

Es a tobbivel mi van? Valahogy azokrol nem beszelsz ( hatotav, gyorsulas... )

"Azért gőzerővel építik az orosz földgázt szállító Északi Áramlat csővezeték megduplázását is"

Bizony, nagyon jol teszik. Sajnos ezt sem erted, pont ezert csinalsz magadbol hulyet nap mint nap :D

A megujulok melle kell gyors reagalasu kiegeszito eromu. Ezekbe kell a gaz okoska. Amikor nem termelnek eleget a megujulok, akkor szepen beroffentik ideiglenesen a gazeromuvet es voila!

Nagyon magas ez mar neked cefrecske, kar belekottykottyolnod :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html