Áttörés: megvan a téli ukrán gázmegállapodás

Áttörést sikerült elérni pénteken Brüsszelben az EU, Oroszország és Ukrajna között tartott háromoldalú tárgyalásokon az úgynevezett téli gázcsomagról, ami október 1. és 2016. március vége között hivatott biztosítani az orosz gázszállítások zavartalanságát Ukrajnába és az ukrán tranzitútvonalon keresztül Európába - írja a Bruxinfo.
portfolio.hu, 2015. szeptember 26. szombat, 17:54
Fotó: Reuters

A háromoldalú megállapodásról született jegyzőkönyvet péntek késő este parafálta az EU nevében Maros Sefcovic, Energia Unióért felelős bizottsági alelnök, Alekszandr Novak orosz- és Vlagyimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter. A téli gázcsomag része még egy, a Gazprom és az ukrán Naftogaz által aláírandó kiegészítés is, ami a megállapodás technikai paramétereit rögzíti - írja a Bruxinfo.hu.

Korábbi tervek szerint már most sort kerítettek volna a megállapodás aláírására is, azonban közös egyetértéssel úgy döntöttek, hogy az aláírási ceremóniát a hivatalos ratifikációs procedúra lezárulta után ejtik majd meg, várhatóan a közeljövőben.

Az Európai Bizottság közvetítésével létrejött alku értelmében Kijev még októberben 2 milliárd köbméter gáz vásárlására kötelezte magát Oroszországtól, amiért 500 millió dollárt fizet majd a Naftogaz az orosz energiacégnek. A pénz már az ukrán vállalat számláján van, és a sajtótájékoztatón hallottakból arra lehet következtetni, hogy azt az EU és nemzetközi hitelintézetek által nyújtott kölcsön fedezte.

Oroszország a maga részéről beleegyezett az idei negyedik negyedévben és 2016 első negyedévében a kereskedelmi ár csökkentésébe az exportvámok mérséklése révén, így Ukrajnának nagyjából annyit kell majd fizetnie a gázért, mint a vele szomszédos országoknak. Az ezer köbméterenkénti ár így 151 dollárról 132 dollárra megy majd vissza október és március vége között.

A Kijev által vásárolandó 2 milliárd köbméter gáz a földalatti tárolókba kerül és ez lesz a záloga a földgáz zavartalan szállításának Ukrajnán keresztül Európába.

HOZZÁSZÓLÁSOK