A háromoldalú megállapodásról született jegyzőkönyvet péntek késő este parafálta az EU nevében Maros Sefcovic, Energia Unióért felelős bizottsági alelnök, Alekszandr Novak orosz- és Vlagyimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter. A téli gázcsomag része még egy, a Gazprom és az ukrán Naftogaz által aláírandó kiegészítés is, ami a megállapodás technikai paramétereit rögzíti - írja a Bruxinfo.hu.

Korábbi tervek szerint már most sort kerítettek volna a megállapodás aláírására is, azonban közös egyetértéssel úgy döntöttek, hogy az aláírási ceremóniát a hivatalos ratifikációs procedúra lezárulta után ejtik majd meg, várhatóan a közeljövőben.

Az Európai Bizottság közvetítésével létrejött alku értelmében Kijev még októberben 2 milliárd köbméter gáz vásárlására kötelezte magát Oroszországtól, amiért 500 millió dollárt fizet majd a Naftogaz az orosz energiacégnek. A pénz már az ukrán vállalat számláján van, és a sajtótájékoztatón hallottakból arra lehet következtetni, hogy azt az EU és nemzetközi hitelintézetek által nyújtott kölcsön fedezte.

Oroszország a maga részéről beleegyezett az idei negyedik negyedévben és 2016 első negyedévében a kereskedelmi ár csökkentésébe az exportvámok mérséklése révén, így Ukrajnának nagyjából annyit kell majd fizetnie a gázért, mint a vele szomszédos országoknak. Az ezer köbméterenkénti ár így 151 dollárról 132 dollárra megy majd vissza október és március vége között.

A Kijev által vásárolandó 2 milliárd köbméter gáz a földalatti tárolókba kerül és ez lesz a záloga a földgáz zavartalan szállításának Ukrajnán keresztül Európába.