Átülések Oroszországban

Tegnaptól Dmitrij Medvegyev váltja Vlagyimir Putyint az orosz államfői székben, miután a Kremlben tartott ceremónián letette esküjét, elődje pedig nyolc év után távozott a posztról.
Gáti Tibor, 2008. május 8. csütörtök, 14:12
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A 42 éves új államfő beszédében ismét leszögezte, hogy prioritásnak tekinti az állampolgári és gazdasági szabadság érvényesítését.

Putyin persze nem marad munka nélkül: az új elnök egyik első intézkedéseként miniszterelnökké nevezte ki, a Viktor Zubkov vezette kormány pedig lemondott. Bár korábban mindkét politikus közölte, hogy az új kinevezésekkel nem változnak az eddigi hatáskörök, kevesen kételkednek abban, hogy továbbra is Putyin lesz a befolyásosabb.

Az egyik legnagyobb nyertes azonban kétségtelenül a Gazprom lesz, hiszen Medvegyev az orosz gázmonopólium elnöki székét cseréli fel az új posztra. Az elmúlt tíz évben jelentős szerepet játszott abban, hogy a Gazprom piaci értéke tízszeresére nőtt, meghaladva a 300 milliárd dollárt, és szerinte akár az ezermilliárdot is elérheti.

Ennek érdekében várhatóan hathatós politikai támogatást fog nyújtani a további gyarapodást célzó ügyletekhez. Mindebben a jelek szerint a befektetők sem kételkednek: a vállalat részvényárfolyama a tegnapi beiktatás után több mint 3 százalékkal erősödött Moszkvában, ehhez azonban az is hozzájárult, hogy a nyersolaj ára tegnap újabb rekordot döntött.

A Gazprom régi követelése teljesül azzal, hogy a kormány még kedden elfogadta a belföldi gázárak 2011-ig tartó emelkedésének menetrendjét. Emellett az áramárak emeléséről is döntöttek és közölték, hogy nőni fog az alkohol és a dohány jövedéki adója. Mindez csak növeli az új kormány előtt álló egyik legnagyobb kihívást: az infláció megfékezését.

A pénzromlás üteme a most közzétett adatok tanúsága szerint megállíthatatlanul gyorsul, és egyre kevésbé tulajdonítható az élelmiszerárak emelkedésének. Április folyamán 4,3 százalékkal emelkedett a benzin, 0,9 százalékkal a nem élelmiszertermékek, 1,0 százalékkal a szolgáltatások ára. A fogyasztói árak az elmúlt 12 hónapban 14,2 százalékkal, ezen belül az év elejétől április végéig 6,3 százalékkal emelkedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK