Horvátország teljesíti azokat a vállalásait, amelyek előfeltételét jelentik, hogy az ország csatlakozzon a schengeni övezethez.

Az Európai Bizottság jelentése alapján a horvátoktól továbbra is elvárják, hogy teljesítsé az előfeltételeket a külső határ biztosításában.

Horvátország 2016-ban kezdte el a felvételi folyamatot. A bizottság korábban már megállapította, hogy a horvátok teljesítették az elvárásokat többek között az adatkezelés, a rendőrségi együttműködésben, vagy a közös vízumkezelési gyakorlatban. A mostani jelentés szerint a horvátok immár a külső határvédelem előírásait is teljesítik.

Bízom benne, hogy a tagállamok megteszik a megfelelő lépéseket, hogy Horvátország teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek

- mondta Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság ezennel javasolja az államfőket tömörítő Európai Tanácsnak, hogy támogassák Horvátország felvételét.

Ez ellen várhatóan Szlovénia emelhet kifogást, mivel sajtóhírek szerint úgy látják, a horvátoknak nincsenek meg a szükséges technológiai és jogi képességei, és amúgy is azt szeretnék, hogy a kérdést már az új, Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság kezelje.