Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) annyi jelzést kapott a vásárlóktól arra vonatkozóan, hogy a nagy üzletláncok lengyel árunak tüntetnek fel külföldi termékeket, hogy nagyszabású ellenőrzésbe kezdett. Az eredmény sokkoló lett - derült ki a gazeta.pl cikkéből. A hatóság emberei 18 áruházlánc 96 boltjában razziáztak, nem úszta meg az ellenőrzést a Tesco, az Auchan, a Lidl és a portugál Biedronka ottani leányvállalata sem.

Kiderült, hogy a lengyel fokhagyma például Egyiptomból származik, a zeller pedig Hollandiából érkezik. Összesen 32 üzletben találtak szabálytalanságokat e téren. Az ellenőrzés alá vett 1162 gyümölcs és zöldség több mint 10 százalékán volt hibás a származási hely jelölése. A legtöbb esetben ráadásul nem tévedésről, hanem tudatos csalásról volt szó

Jó példa az étkezési hagyma: a hazait Hollandiából, Franciaországból és Szlovákiából is érkezett áruval keverték, és vagy nem írtak rá származási helyet, vagy azt, hogy Lengyelország. Volt olyan eset is, hogy egy termékre többszármazási hely került. Az UOKiK jelezte, hogy tovább folytatják a boltok ellenőrzését, és amennyiben szükséges a Kereskedelmi Kamaránál pénzbüntetést kezdeményeznek egyes kiskereskedelmi cégekkel szemben.