Átvernek bennünket, lenyúlják a pénzünket - figyelmeztet a guru

Eltanácsolja az európai állampapírok vásárlásától a magánbefektetőket a hírek szerint jelentős magyar kötvénycsomaggal is rendelkező Pimco alap pénzügyi gurunak tartott vezetője.
NAPI, 2012. augusztus 7. kedd, 09:54
Fotó: Napi.hu

Ne fektessék be a pénzügyek Európában, mivel a kontinens országai belátható időn belül nem másznak ki az eurózóna adósságválságából - jelentette ki Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapja, a Pimco befektetési társigazgatója a Financial Timesban publikált cikkében. Az európai vezetők legfőbb célja az, hogy rátegyék a kezüket a magánszektor pénzére, mivel tudják, hogy enélkül nem képesek életet lehelni országaik gazdaságába. A jelenlegi költségvetési kiadások tarthatatlanok, és az adósságválság kezelésére tett kísérletek haszontalanok voltak és ezt követően is hatástalanok maradnak - fejtegette Gross.

Az európai döntéshozók most a finanszírozási kockázatok korábban nem látott szétterjedésével néznek szembe, ami együtt jár az államadósságok újabb és újabb leminősítésével. Ez majdnem biztos garancia arra, hogy a súlyos betegségekkel küszködő országok nem kerülnek ki az intenzív osztályról. Okos befektető nem viszi a pénzét egy olyan régióba, amelyet ezekkel a jellemzőkkel lehet leírni.

Megvezetik a kisbefektetőket

A befektetőket elkápráztatták a különböző beavatkozások eurómilliárdjaival, amelyek a válság megoldását szolgálnák, ám ezek valójában csak arra jók, hogy a lapok címlapjaira kerüljenek. A politikusok valódi célja a magántőke lenyúlása.

Gross kiemeli Francois Hollande francia államfőt, aki annak ellenére, hogy baloldali politikus, pontosan tudja, hogy nincs kiút a magánbefektetők bevonása nélkül. Az állami tulajdonú kereskedelmi és befektetési bankokon, illetve a központi bankokon keresztül a gazdaságba öntött források csak az államadósság GDP-hez viszonyított arányának megugrásához vezetnek, mivel tovább pörgetik az adósság leszorítására tett kényszerintézkedések, illetve az ezek okozta recesszió, majd a növekedést serkenteni hivatott újabb állami beavatkozások ördögi körét.

Tartsák szárazon a puskaport

A spanyol és olasz kötvénypiaci válság nem fog gyorsan megoldódni. Európa nem tudja leszorítani a két ország tízéves állampapírjainak 6-7 százalékos hozamát négy százalékra, és ha tudná, az sem oldaná meg Madrid és Róma pénzügyi gondjait. Ezért a befektetők jól teszik, ha szárazon tarják puskaporukat, ahelyett, hogy ellőnék azt.

A nominális GDP-növekedés feletti kötvényhozamok akkor is az államadósság növekedéséhez vezetnek, ha a költségvetés elsődleges egyenlege egyensúlyban van - szögezi le a befektetési guru. A jelenlegi hozamok és a növekedési ráta különbsége 2-3 százalékkal hizlalja a spanyol és az olasz GDP arányos adósságot. Ezért hiába esne az adósság költsége négy százalékra, a nulla közeli GDP-bővülés mellett ekkor is emelkedne az adósság.

Nem bíznak a politikusokban

Gross szerint az európai biztonsági alapok, az ideiglenes stabilitási eszköz (EFSF) és a remélhetően szeptember után felálló állandó alap (ESM) a magántőke hozzájárulása nélkül kevesek ahhoz, hogy megoldják ezt a problémát. A szakember megjegyzi, hogy az európai politikusok elvesztették a befektetők bizalmát.

A félszívű uniós beavatkozások és a hitelminősítők lépései - az európai országok adósságára adott osztályzataik rontása - egyaránt arra készteti őket, hogy biztonságosabb megtérülést keressenek a tőkéjüknek a világ más részein. És a döntéshozók későn fognak ráébredni, hogy összeragasztgatott fiskális és monetáris rendszerük mennyire törékeny maradt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ordog666, 2012.08.07 15:59

@Hillarion: Kedves Hillarion!Tökéletesen igazd van! Pénzügyekben én vagyok az ügyeletes balek, aki hallgat a szakértői tanácsra és pórul jár. A szakértői véleményre ezért reagáltam, mert ismerem, hogy másképp szakértenek felkérésre, érdekből, mint saját használatra.
Az USA viszonyait jól ismerem, ott még levegőt is óvatosan szabad venni, nemhogy részvényt.
Hajrá, bátrakat segíti a szerencse ! ! !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.08.07 15:46

@ubisanyi:
De ez nem megy úgy, hogy ekkora különbségek vannak életszínvonalban, azért már pár ország kihasznűlva gazdasági erejét és befolyását, nyomorban tarjta a többit. Fiskális és politikai unió nélkül nem fog működni.
USA-nak is meg vannak az ilyen gyarmatai, csak nem országon belül. Plusz elveszik erővel ami kell nekik. Az eurozónának pedig itt a második sebesség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ubisanyi, 2012.08.07 15:33

@SzaszaG:
ezért kéne megmenteni az uniót és nem kéjesen állandóan azon csámcsogni,hogy júj,mán mingyá összeomlik Európa,lépnek kifelé a tagok.
Európa országainak és nekünk is elemi érdekünk lenne,hogy az Eu egyben maradjon,mert egy ekkora konglomeráció képes versenyezni az USÁ-val,BRIC országokkal. Nekünk meg még fontosabb lenne,mert egy ilyen pindurka országocska egymagában nem tudja az érdekeit érvényesíteni. De jelenleg kis hazánk inkább kifelé törekedne,csak azt nem tudom hová.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hillarion, 2012.08.07 15:00

@Ordog666: Nem ismered akkor a pénzügyi világot. Engem, mint befektetőt nem az érdekel, hogy a guru igazat mond, vagy sem, hanem kizárólag csak az, hogy jól járok-e, ha ráhallgatok. Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy jobban jártam rájuk hallgatni, mint pl. az UBORKA Gvmdh elemzőjére. A konkrét esettel kapcsolatban meg annyit, hogy miután a görögörszági adósságleírás után az EU vezetői egyoldalúan eldöntötték, hogy ez nem volt csőd, ezért nem fizetnek a csődbiztosítási papírokra, én részemről nem csak a pénzemet, de még egy repedt fazeket sem bíznék az EU politikusaira. Az USA csődjét meg már 50 éve állandóan jósolgatják, én mégis ott veszek inkább részvényeket, és köszönöm, jól alszok:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vlaki, 2012.08.07 12:55

Vagyis, ha jól olvasok a sorok között, akkor a tisztelt guru olvtárs a kötvény hozamok pánikszerű emelkedésére játszik.Aha? dobjatok el minden államkötvényt a kezetekből, mindegy milyen áron, csak szabaduljatok meg még időben tőle, és újat ne is vegyetek, még csak gondolni se gondolkodjatok el rajta.
Majd én a nagy GURU kegyeskedem extra profitért felvásárolni őket, és akkor még én mint nagy GURU leszek a megmentőtök is.


Hiszen magyar államkötvényt sem azért vettem, mert 4-6% reál hozamom van belőle (lásd korábbi magyar összeomlás/dobj el mindent és menekülj), hanem csakis azért, hogy én legyek a te drága jó amerikai nagybácsikátok, aki sokszor puszil benneteket, mert olyan nagyon jó fiúk voltatok eddig is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html