Az Egyesült Államok kormányának tengerentúli fejlesztéseket támogató intézete (OPIC) 650 millió dollárt (170 milliárd forint a budapesti vizes vébé ára) fektet be számos energetikai projektbe, többek között atomerőművekbe Ukrajnában - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita.

Az OPIC elnöke, Ray Washburn az ukrán miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után például beszámolt egy 250 millió dolláros beruházásról, amelyet a Energoatommal, az ukrán atomerőműveket menedzselő állami konszernnel közösen végeznek. Záró szakaszában van egy új energetikai blokk építése a zaporizzsjei erőműhöz - Európa legnagyobb, öt gigawattos (a paksi atomerőmű két és félszerese) nukleáris létesítményéről van szó. Ez a beruházás 400 millió dollárba kerül.

Energiahordozó a világ túlsó feléről

Az amerikaiak a kis üzleteket is támogatják Ukrajnában. Készen van két olyan tervezet, amely a családi vállalkozások finanszírozásában segíthet. Az ukrán fél megígérte a bürokrácia csökkentését, a zaklatásszerű hivatalos ellenőrzések korlátozását, illetve a licencek tiszteletben tartását. Mindez feltételezi a korrupció visszaszorítását, amely megfojtja a piac leggyengébb szereplőit.

Az amerikaiak szép lassan elfoglalják Oroszország helyét az ukrán energetikában. Az idei év felénél már az ukrán reaktorokhoz szükséges fűtőelemek 55 százalékát az amerikai-japán Westinghouse szállította. Az orosz állami Roszatom, amelynek évtizedeken át kizárólagos joga volt erre, most a szükségletek 45 százalékát biztosítja. A Roszatom szerint egyébként nem biztonságos, hogy nem tőlük származó fűtőanyagot használnak az orosz atomerőművekben.

Nagy változás

A Westinghouse vezetője azt mondta, hogy cége minden ukrajnai atomerőmű ellátását biztosítani tudja. Az Energoatom azt tervezi, hogy jövőre legalább egy reaktor csak a Westinghouse fűtőanyagával fog működni. Jelenleg Ukrajnában négy atomerőmű biztosítja az áramellátás 55 százalékát. Az ország 2015 novembere óta nem importál gázt Oroszországból, 2016-ban már szenet sem vásárolt onnan. Szeptemberben kapta az első szén- és lng-szállítmányt az Egyesült Államokból.