Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője azt mondta, "napra kész kivitelezési tervvel rendelkezünk, a Szila Szibiri (Szibéria Ereje) gázvezeték kapcsán", az első kapavágás, vagy ahogy a Gazprom-vezér fogalmazott, az "első hegesztés" augusztusban lesz.

A Szibéria Ereje olyan gázszállítási hálózat lesz, amelyen át az orosz Távol-Keletre és Kínába szállítanak földgázt jakutszki és irkutszki gázlelőhelyekről.

Oroszország és Kína május 21-én írt alá egy 30 évre szóló földgázszállítási szerződést. Az ügylet együttes értéke mintegy 400 milliárd dollár, a vezeték beüzemelésével évi 38 milliárd köbméter orosz földgáz kerül Kínába.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a megállapodás aláírásakor azt mondta, hogy a szerződés teljesítéséhez szükséges beruházás Oroszországnak mintegy 55 milliárd dollárjába, míg Kínának 22 milliárd dollárba kerül.

A szállítandó orosz földgáz köbméterenkénti árát hivatalosan azóta sem hozták nyilvánosságra üzleti titokra hivatkozva, de számos orosz illetékes "véletlenül elejtett kijelentése" alapján úgy tűnik, az ár nagyjából megegyezik azzal, amit az európai vásárlók fizetnek.

A Kínába irányuló orosz földgázexportról szóló megállapodásról több mint tíz éve kezdtek tárgyalni. A szerződés szerint a Gazprom 2018-tól szállítja az évente 38 milliárd köbméter földgázt Kínába, amely a kelet-ázsiai ország jelenlegi éves fogyasztásának nagyjából a negyede.

Május 23-án a Gazprom előzetes megállapodást kötött kínai partnerével, miszerint a Kínai Állami Kőolaj-, és Gázipari Vállalat (CNPC) 25 milliárd dollár előleget fizet az orosz földgázért. Az összeget minden bizonnyal a gázvezeték orosz szakaszának építésére fordítják.