A feldolgozóipari termelés szintén visszaesett, 0,4 százalékkal csökkent augusztusban, pedig júliusban még 0,7 százalékos növekedés volt - ismertette legfrissebb adatait az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). A piaci elemzők 0,3 százalékos augusztusi növekedésben reménykedtek.

Előző hónapban a gépjárművek és autóalkatrészek gyártása 7,6 százalékkal zuhant, a fogyasztási cikkekké 0,8 százalékkal csökkent, a tartós ipari cikkeké 0,9 százalékkal mérséklődött.

Ezzel ellentétben a bányászati termelés 0,5 százalékkal nőtt, a közműcégek termelése 1 százalékkal és az építkezési eszközök, valamint az ipari alapanyagok gyártása 0,1 százalékkal.

Az ipari termelés kihasználtságának mutatója 78,8 százalékra csökkent augusztusban a júliusi 79,1 százalékról, a feldolgozóipari termelés azonos mutatója 77,2 százalékra változott a korábbi 77,6 százalékról.

A Fed kedden és szerdán tartja kamatdöntő ülését, ahol az ipari termelési adatot is megvitatják. A kihasználtság mutatót egy általános jelzőszámként alkalmazzák, hogy mennyi fölös kapacitás van az adott ágazatban, és még meddig nőhet a termelés, mielőtt annak komoly inflációs hatása lenne.