Az ausztrál központi bank (RBA) monetáris politikai döntéshozó testülete kedden tartott ülésén 25 bázisponttal, 0,50 százalékra vitte le az alapkamatot, amivel meglepetést okozott, mert az elemzők változatlan szintre számítottak.

Az ausztrál központi bank az első lehet a világ nagy jegybankjainak sorában, amely monetáris politikájának további lazításával próbálja meg felvenni a küzdelmet a Kínából indult, immár több mint 60 országra átterjedt járvány gazdasági növekedést fékező hatásaival szemben.

Philip Lowe, az RBA kormányzója a keddi tanácskozás után kiadott szűkszavú nyilatkozatban elismerte, hogy a koronavírus-járvány "jelentős" csapást mért az ausztrál gazdaságra, és nehéz előre megjósolni, hogy mennyi ideig tartanak és mennyire lesznek súlyosak a hatások. A jegybank igazgatósága kész arra, hogy szükség esetén tovább lazítsa monetáris politikáját a gazdaság támogatására - ígérte Lowe.

A járvány csak tovább súlyosbíthatja a helyzetet az ausztrál gazdaságban, amelynek növekedése megtorpant. Kevesebb mint egy év leforgása alatt immár negyedik alkalommal hajtott végre kamatcsökkentést a jegybank igazgatósága: tavaly júniusban, júliusban és októberben is 25-25 bázisponttal vitte lejjebb az alapkamatot, hogy élénkítse a gazdaságot.

Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban. Az elmúlt egy évben azonban felerősödtek a kockázatok, így lassult a növekedés, az infláció nyomott, az ingatlanpiaci helyzet törékeny, a munkanélküliség pedig emelkedik. Az új járvány miatt február elején bevezetett utazási korlátozásokat az idegenforgalom, a közlekedés, a vendéglátás és a kiskereskedelem is megszenvedte Ausztráliában.

A tavalyi harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedhez képest 0,4 százalékkal nőtt, míg éves összevetésben mindössze 1,7 százalékkal. Elemzők arra számítanak, hogy október-decemberben 0,3 százalékra lassult a negyedéves ütem, éves szinten pedig 1,9 százalékra gyorsult, ám ez így is messze elmarad a 3,5 százalékos hosszú távú átlagtól. A tényadatokat szerdán teszik közzé. Egyes elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy a negyedik negyedévben nemhogy bővült, hanem csökkent a gazdaság teljesítménye.