Határozottan lépett az ausztrál jegybank

Az ausztrál jegybank kedden rekordalacsony szintre csökkentette az alapkamatot és bejelentette, hogy 100 milliárd ausztrál dollár (70,57 milliárd dollár) értékben kötvényvásárlásokkal járó mennyiségi monetáris enyhítési programot (QE) indít be a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk mielőbbi helyreállítása érdekében.
Domokos László, 2020. november 3. kedd, 14:00
Fotó: Getty Images

Az ausztrál központi bank (RBA) monetáris politikai döntéshozó testülete kedden tartott ülésén 15 bázisponttal, 0,1 százalékra vitte le az alapkamatot.

A QE-program keretében a jegybank hat hónapon át vásárol a szövetségi kormánytól és regionális kormányzatoktól 5 és 10 év közötti lejáratú kötvényeket - írta az MTI.

A második negyedévben recesszióba került Ausztrália gazdasága, amikor a GDP rekordmértékben, 7 százalékkal esett negyedéves összevetésben. Az első negyedévben kilenc év óta először mértek csökkenést, 0,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. A tavalyi utolsó negyedévben még 0,6 százalékkal, a harmadikban pedig 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság.

Ausztrália utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban, még a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot is hanyatlás nélkül úszta meg a világ 13. legnagyobb gazdasága. Éves összevetésben 6,3 százalékkal csökkent az ausztrál GDP a második negyedévben.

HOZZÁSZÓLÁSOK