Már a válságálló ország is megrogyott

Tízéves mélypontra lassult az ausztrál gazdaság növekedése a második negyedévben, ami azt jelzi, hogy energikus monetáris és fiskális élénkítő intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a nyersanyagokban gazdag ország megőrizze lendületét - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 4. szerda, 10:54
Fotó: Pexels

Korábban válságállósága miatt beszéltek sokat Ausztráliáról, mivel kitartóan bővülni tudott a gazdasága a világgazdasági recessziós periódusokban is. Szerdán viszont az ausztrál statisztikai hivatal azt közölte, hogy a bruttó hazai termék (GDP) április-júniusban negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal nőtt, csakúgy mint az első negyedévben. Elemzők is 0,5 százalékot vártak.

Éves összevetésben mindössze 1,4 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, szintén az elemzői várakozásoknak megfelelően. Ez a legrosszabb érték 2009, a pénzügyi világválság óta, és jóval alacsonyabb a 3,5 százalékos hosszú távú átlagnál. Az első negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben.

Az ausztrál jegybank monetáris politikai döntéshozó testülete egy nappal korábban, kedden nem változtatott az alapkamaton, amely így már a második egymást követő hónapban maradt a rekord alacsony 1,0 százalékos szinten. Júniusban és júliusban viszont egyaránt 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a jegybank igazgatósága a gazdasági növekedés támogatásának érdekében.

Az elemzők többsége is arra számított, hogy változatlan marad a kamatszint. A piacok azonban még egy kamatcsökkentést valószínűsítenek az idei évre, vagy októberre vagy novemberre.

Ausztrália hanyatlás nélkül vészelte át a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban.


HOZZÁSZÓLÁSOK