Az apáknak Ausztriában gyermekük születésének időpontjától nyolc héten át van lehetőségük arra, hogy megkezdjék az egy hónapos gyermekgondozási szabadságot, a "Papamonat"-ot - írta az MTI.

A pótszabadság célja, hogy ezt az időt együtt töltsék feleségükkel és újszülött gyermekükkel. (Ausztriában évente 86 ezer gyermek születik; közülük eddig minden ötödik tölthetett el együtt hosszabb időt az édesapjával.)

Az "apaszabadságot" az egynemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Az "apaszabadságot" csak azok vehetik igénybe, akik feleségükkel és gyermekükkel közös háztartásban élnek. Feltétel az is, hogy a munkáltatót időben, legkésőbb a szabadság megkezdése előtt három hónappal értesíteni kell. (A szeptember 1-je és november 30-a között születendő gyermekek esetében ez a határidő rövidebb.) Az apák az otthon töltött időt megelőző és az azt követő egy hónapban "védettek", vagyis nem lehet őket elbocsátani.

Az "apaszabadság" idején az apák fizetést nem kapnak; ahelyett naponta 22,60 euró, összesen 700 euró támogatásban részesülnek. Erre az időre jár nekik ugyanakkor beteg- és nyugdíjbiztosítás.

Az állami szektorban dolgozók már 2017 márciusa óta megtehetik, hogy egy időre otthon maradjanak gyermekeikkel; a magánszektorban dolgozók esetében ugyanakkor a munkáltatók dönthették el, kiadják-e dolgozóiknak az apaszabadságot. Az osztrák Parlament júliusban szavazta meg az apáknak járó egy hónapos gyermekgondozási szabadságot; a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) javaslatát az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a JETZT is támogatta. Heinz-Christian Strache akkori alkancellár, volt FPÖ-elnök személyesen is többször felszólalt az apasági pótszabadság kiterjesztése mellett, miután januárban egy hónapot otthon töltött feleségével és újszülött fiával, Hendrikkel.