Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ausztria gazdasági minisztere, Margarete Schramböck (ÖVP) azzal indokolta az új szabályozást, hogy a kormány szándéka szerint javítani kell az osztrák állampolgárok lakáshelyzetén. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor szigorítják a harmadik országbeli állampolgárok lakáshoz jutásának feltételeit; ők csak akkor kaphatnak szociális bérlakást Ausztriában, ha igazolják, hogy legalább öt évet eltöltöttek az országban, és érvényes dokumentumokkal is rendelkeznek.

A szigorú szabályok alól mentesülhetnek azok, akik rossz fizikai vagy mentális állapotban vannak. Előrébb kerülhetnek a várólistán azok is, akik korábban erőszak áldozatává váltak.

A szociális bérlakásokat a bérlők megvásárolhatják, erre húsz év alatt háromszor kapnak lehetőséget. A törvényjavaslat értelmében újdonságot jelent az is, hogy a lakásokat - az eddigi tíz helyett - már öt év után meg lehet majd vásárolni. Kivételt jelentenek a 40 négyzetméternél kisebb lakások, ezeket nem adják el, hanem megtartják az egyetemisták és az ipari tanulók számára.

A törvényt az osztrák Nemzeti Tanács várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja.