Egymillió új napelemes háztetőt ígér a bécsi szuperminisztérium

Az új osztrák kormányban létre kell hozni egy éghajlat- és a környezetvédelmi, illetve energia-, és az infrastruktúrális csúcsminisztériumot, amit a Zöldek irányítanak, mert csak így lehet 2040-re klímasemleges az ország.
Szabó M. István, 2020. január 6. hétfő, 15:15
Fotó: Napi.hu

Egymillió napelemes háztetőt ad az új osztrák koalíciós kormány Ausztriának. Erről nem csak az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek közötti koalíciós megállapodása szól, de már a program is íródik - adta hírül a német PV Magazine. A beszámoló szerint a megállapodás szerint Ausztriának 2040-re klíma-semlegessé kell válnia -és e cél feladatokra lebontását egy szuperminisztérium végzi majd el.

A néppárti-zöld koalíció úgy gondolja, hogy Ausztriának a zöldenergia úttörőjévé kell válnia Európában. Ennek elérése érdekében Bécs már 2030-ra szeretné elérni, hogy az ország villamos energia termelése 100 százalékban megújuló energiából legyne előűllítható. Ehhez az új kormány a technológiai fejlesztést teszi a bővítési célok mögé; a koalíciós megállapodás egy millió tető napelemmel való beborítását is tartalmazza, a fűtésben pedig azt, hogy teljesen felszámolják a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Vera Immitzer, a PV Austria ügyvezető igazgatója szerint az egymilliós cél nagyszerű változás ahhoz képest, hogy korábban mindpssze százezer volt ez a vállalás, de az egymillió napelemes tető is csak jó, ha a felét kiteszi annak amire 2030-ig szükség volna. Ráadásul a 2030-as tervekben szereplő 11 GW napeleme kapacitás Immitzer szerint kevés lesz, mert a fogyasztás növekedése legalább 14 gigawattot tenne szükségessé.

"Nagy reményeink vannak a fotovoltaikus rendszerek építésére vonatkozó jogi keretek tervezett egyszerűsítésével kapcsolatosan, hiszen számos akadályt le kell küzdeni a magas hálózati csatlakozási költségektől a lakástulajdonról szóló törvény módosításáig, de a szövetség üdvözli az új kormány azon célját, hogy elérje az éghajlat-semleges közigazgatást" - tette hozzá Vera Immitzer.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.01.06 17:32

Ez a klímasemleges duma egy totális bullshit. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, mert az egy ciklikus természeti jelenség, asztronómiai okai vannak, és az emberiségnek semmi köze hozzá. Telepíthetnek annyi napelemet, amennyit akarnak, az a klímát semmilyen módon nem fogja befolyásolni. A napelem telepítés akkor üdvözlendő, ha olcsó, megbízható és környezetkímélő energiával látja el az országot és lakóit. A legnagyobb hülyeség szembeállítani egymással a különféle energiaforrásokat, hanem egy egészséges és hatékony egyensúlyra kell törekedni, amiben azok kiegészítik egyymást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html