Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem volt annyira rossz a nyári turisztikai szezon, mint amitől tartottunk - nyilatkozta az ORF rádió reggeli magazinjában Oliver Fritz, a Wifo gazdaságkutató intézet turisztikai szakértője. "Júliusban egész jól alakultak az adatok".

A bécsi Wirtschaftsforschungsinstitut (Wifo) számításai szerint májustól júliusig a turisztikai ágazat bevételei az egy évvel korábbihoz képest 44,1 százalékkal 3,95 milliárd euróra csökkentek - írja az MTI. A különböző régiók eltérő mértékű forgalomcsökkenést regisztráltak. A legnagyobb visszaesés a bécsi turizmusban következett be, 85,7 százalékos, a legkisebb pedig, 24,6 százalékos Karintia tartományban.

Júliusban Karintiában, Stájerországban és Burgenlandban már a belföldi turizmusnak köszönhetően emelkedett a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. Bécsben azonban még júliusban is 73 százalékkal maradt el a vendégéjszakák száma a tavaly júliusitól. Bécsben katasztrofálisan alakult az év a turizmus szempontjából és az elkövetkező hónapokban sem lehet javulásra számítani - mondta Fritz.

A koronavírus-válságot a magánüdülők és panziók vészelték át a legkisebb sérülésekkel. Az ilyen szállásokon ugyanis kevésbé vannak kitéve a lakók idegenekkel való érintkezésnek, mint például a szállodákban. Júliusban a vendégéjszakák száma már csak elenyésző mértékben maradt el az egy évvel korábbitól. A panzióknál 2 százalékkal, a magánszállásokon 3,1 százalékkal.

A Wifo szakértője csődhullámra számít a turisztikai iparban az ősszel. Véleménye szerint mindent meg kell tenni, hogy a lehető legtöbb turisztikai vállalkozás átvészelhesse a kialakult válságot. "Az igazán hatékony intézkedések azok lennének, amelyek a keresletet futtatják fel, erre azonban legkorábban csak 2021-ben lehet számítani."

Oliver Fritz nem fűz nagy reményeket a téli szezonhoz. "Továbbra is nagy veszteségekkel kell számolni, a téli szezont mindenképpen meg kell menteni." Létfontosságúnak nevezte egy védelmi stratégia kidolgozását a turisztikai ágazat számára a téli szezonra. "Ha fertőzéstől kell tartani, akkor senki nem fog utazni."

A Wifo munkacsoportot állított fel ezért a turisztikai ágazat forgalmát fellendítő stratégia kidolgozására, amit két héten belül be fognak mutatni. "A téli turizmus nemcsak síelésből áll, hanem karácsonyi vásárokból, kulturális rendezvényekből, kongresszusokból és bálokból is."

Az idei teljes évre a vendégéjszakák 30 százalékos csökkenésével számol a Wifo. A belföldi turizmus esetében 15 százalékos lehet a csökkenés, a külföldről érkező turisták vendégéjszakái pedig egyharmadával csökkenhetnek - írja az MTI.