Ausztria is csatlakozik a nemzetközi gázkereskedési platformhoz

Jövőre Ausztria is csatlakozik az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) által üzemeltetett kapacitásaukciós és kereskedési platformhoz, az RBP-hez (Regional Booking Platform) - közölte az FGSZ kedden.
MTI, 2016. december 20. kedd, 18:05
Fotó: Napi.hu

Az osztrák nagynyomású földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria csatlakozása után, 2017 január 1-jétől a magyar-osztrák határponti kapacitásaukciók is RBP-n folyhatnak - írták.

Az FGSZ felidézi: a mosonmagyaróvári volt az egyik utolsó határpont Európában, ahol az eltérő platformok miatt nem zajlott EU-konform kapacitásaukció. A szükséges szabályozási jóváhagyásokat és adminisztratív lépéseket követően 2017 márciusában kerül sor az első magyar-osztrák határponti kapacitásaukcióra.

A Regional Booking Platform az FGSZ Zrt. által üzemeltetett online kapacitásaukciós és kereskedési platform, amely az EU jogszabályainak megfelelően nyújt szolgáltatásokat. Az RBP-t 8 szállítási rendszerüzemeltető és 92 regisztrált rendszerhasználó használja 7 országban, legutóbb Bulgária és Görögország csatlakozott hozzá. 2014. december 10. óta több mint 3,3 millió aukció zajlott le az RBP-n - ismertetik a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK