Ausztria ragaszkodik a határmenti szemétégető tervéhez

A bécsi környezetvédelmi tanács másodfokon engedélyezte a heiligenkreuzi hulladékégető éítését; az indoklás szerint a tervezett projekt bizonyos kiegészítő feltételek és követelmények mellett teljesíti az engedélyezéshez szükséges feltételeket.
NAPI, 2010. június 16. szerda, 12:47
Fotó:

A 2009. februárban kiadott burgenlandi engedélyezésre 487 fellebbezést nyújtottak be, így a hulladékégető engedélyezése másodfokon a bécsi Umweltsenat (Környezetvédelmi Tanács) hatáskörébe került.

Az Umweltsenat helyszíni szemlét tartott, újabb szakértői véleményeket kért, amelyekre az ügyfelek állásfoglalásokban reagálhattak.

Az Umweltsenat 2010. június 11-én hozta meg döntését, de annak eredményét csak június 16-án szerdán hozta nyilvánosságra a honlapján.

Kiegészítő és módosító feltételekkel, de az elsőfokú burgenlandi határozatot jóváhagyta - közölte a Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) Civil Összefogás Egyesület.

Az új követelményeket a jogosnak tartott fellebbezések alapján határozták meg. Hogy mik ezek az új feltételek, azt a 179 oldalas határozat áttanulmányozása után lehet megtudni.

Az indoklás szerint a döntés alapja az, hogy a tervezett projekt - bizonyos kiegészítő feltételek és követelmények mellett - teljesíti az engedélyezéshez szükséges osztrák környezetvédelmi hatásvizsgálati törvény és egyéb kapcsolódó jogszabályok feltételeit.

Az Umweltsenat döntése, határozata és hirdetménye 8 héten keresztül lesz elérhető a saját honlapján és néhány illetékes hatóságnál.

A korábban bejelentkezett és jóváhagyott hivatalos ügyfelek a döntés ellen az osztrák Legfelső Bíróságnál fellebbezhetnek.

A Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) civil összefogás élni fog ezzel a jogával - közölte az egyesület.

Véleményünk szerint Ausztriában egységes a szakmai álláspont a hulladékégető felépítésével kapcsolatban, azt csak magas rangú osztrák-magyar politikai szinten és uniós hatóságok bevonásával lehet megakadályozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.06.16 19:30

Mit hozott a demokrácia az Osztrák-Magyar kapcsolatban?
1988-ban – amikor már annyian jártak ki Ausztriában, hogy a hírek is „begyűrűztek, megtudtuk, hogy :
1. A bécsi villamospályák felújításakor a sínek alól kiszedett 100 éves zúzottkő alapot egy Szombathely melletti völgyben kezdték el lerakni, az akkori magyar kormány engedélyével. A kormányt úgy győzték meg, hogy – nektek nagyon kell a valuta, mert sok az adóságotok, hát most lesz valuta-bevételetek. Nem tudom, mi lett a sorsa az akciónak, de akkor – a kommunizmusban először hallatta hangját a közvélemény, és úgylehet, leállították az 1. szemétimportot.
2. A Bős-Nagymarosi kettős vízi erőmű nagymarosi részének építésével kapcsolatos tiltakozások közepette tudtuk meg, hogy :
Az úgy volt, hogy az osztrákok a Dunán vízi erőmű sorozatot építettek, de az utolsó kettőt a burgerlandi síkságon már az ottani környezetvédők nem engedték felépíteni, de a gépeket már beszerezték.
A ravasz sógorok kitalálták, hogy „adjuk el a magyaroknak, meg a Csehszlovákoknak, ott nincs demokrácia, és meg fogják építeni.
3. A Drávát évtizedek óta a Stájer bőrgyárak szennyvízlevezetőjének használják.
tiltakozásunkra ugyanazt válaszolják, mint most:
”Az osztrák környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő a kiengedett folyadék összetétele.
4. Most itt van a szemétégető! Erre is azt mondják: ”Az osztrák környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő a kiengedett folyadék összetétele.

Ugyanakkor Ők a Csehországi Mohi atomerőmű leállítását követelik, és úgylehet, el is fogják érni.

Mi semmit sem érünk ellenük. Így jár egy olyan ország, amelyik „elengedi magát”, és sem pénze, sem tekintélye, sem méltósága. Ide jutott Magyarország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.16 13:09

400 éve gyarmatként kezelnek minket a labanczok...nem kell csodálkozni...gondolom elöször az uralkodó széljárást térképezték fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vassmi, 2010.06.16 13:01

Semmi gond,mi meg Paks helyett tervezhetjük a következő atomerőművet a határ mellé.Szerintem rögtön meggondolnák magukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html