Lengyelországban új autóvásárlási szabályok léptek életbe az év elején, ezek egyike, hogy az EU-ból behozott autókat 30 napon belül regisztráltatni kell. Aki késik ezzel, annak 200-től 1000 zlotyig (15-73 ezer forint) terjedő bírságot kell fizetnie - emlékeztetett a gazeta.pl annak kapcsán, hogy az évből több mint 30 nap telt el, így kiszabhatják az első bírságokat.

A helyzetet bonyolítja, hogy a súlyos szankciótól csak azoknak kell tartaniuk, akik az Európai Unió valamelyik tagországából importáltak autót. Zavart okoz az is, hogy sokan vannak, akik három-öt éve hozták be autójukat, és eddig ideiglenes rendszámmal használták. Rájuk is a 30 nap érvényes, vagy az új szabályozás szellemében figyelembe kell venni a korábbi időszakot is?

A hivatalnokokat nem igazították el azzal kapcsolatban, hogy a 200-tól 1000 zlotyig terjedő büntetési sávba egy-egy esetben hogyan lőjék be a konkrét bírság összegét. A közlekedési minisztérium iránymutatása szerint a határidő-túllépés hossza és ismétlődése jöhet szóba a figyelembe veendő körülmények között.