Új bírságra számíthatnak az autósok Lengyelországban

Lengyelországban az év eleje óta érvényben lévő új szabályozás szerint büntetést kell fizetniük azoknak, akik nem helyezik időben forgalomba az autóimportban behozott autókat.
Barabás Júlia, 2020. február 8. szombat, 18:30
Fotó: AFP

Lengyelországban új autóvásárlási szabályok léptek életbe az év elején, ezek egyike, hogy az EU-ból behozott autókat 30 napon belül regisztráltatni kell. Aki késik ezzel, annak 200-től 1000 zlotyig (15-73 ezer forint) terjedő bírságot kell fizetnie - emlékeztetett a gazeta.pl annak kapcsán, hogy az évből több mint 30 nap telt el, így kiszabhatják az első bírságokat.

A helyzetet bonyolítja, hogy a súlyos szankciótól csak azoknak kell tartaniuk, akik az Európai Unió valamelyik tagországából importáltak autót. Zavart okoz az is, hogy sokan vannak, akik három-öt éve hozták be autójukat, és eddig ideiglenes rendszámmal használták. Rájuk is a 30 nap érvényes, vagy az új szabályozás szellemében figyelembe kell venni a korábbi időszakot is?

A hivatalnokokat nem igazították el azzal kapcsolatban, hogy a 200-tól 1000 zlotyig terjedő büntetési sávba egy-egy esetben hogyan lőjék be a konkrét bírság összegét. A közlekedési minisztérium iránymutatása szerint a határidő-túllépés hossza és ismétlődése jöhet szóba a figyelembe veendő körülmények között.

HOZZÁSZÓLÁSOK