Dízeles kontra benzines autók: melyiket veszik jobban?

Miközben az EU-ban a dízelmotoros autók eladása 16 százalékos mínuszba került, a benzineseké 20, a villanyautóké pedig plusz 36 százalékos pluszba. Magyarországon sokkal durvább a benzinesek eredménye.
Csernátony Csaba, 2018. szeptember 6. csütörtök, 17:50
Fotó: Napi.hu

Nagyot esett a dízelmotoros autók eladása Európában - derül ki Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) csütörtökön adataiból.

Az idei első félévben az uniós autópiacon 3,1 millió dízelmotoros személyautó talált gazdára, ez több mint 16 százalékos visszaesés éves szinten. Ezzel párhuzamosan több mint 4,7 millió benzines autó került az utakra, ami 17 százalékos növekedést jelent.

Az úgynevezett alternatív meghajtású (hibridek, gázos és elektromos) autók eladása pedig 36 százalékkal 567 ezerre nőtt. Az uniós újautó-piac pedig 3 százalékkal növelte az összeladásait a múlt év első feléhez képest.

A magyar piacon még az európainál is durvább a benzines autók eredménye: az első félévben 45 százalékkal 50 500 darabra nőtt az eladásuk. Ezzel szemben a dízelmotoros autók 7,4 százalékkal szűkült, ami közel 17 ezer darabos értékesítésnek felel meg.

Az alternatív meghajtású autók eladása a magyar piacon 65 százalékkal 3609 darabra nőtt, ez ugyan jelentős emelkedés, de az uniós adatokhoz hasonlóan a teljes piacon belül egyelőre alacsony a részesedésük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.09.07 12:40

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html