Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyot esett a dízelmotoros autók eladása Európában - derül ki Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) csütörtökön adataiból.

Az idei első félévben az uniós autópiacon 3,1 millió dízelmotoros személyautó talált gazdára, ez több mint 16 százalékos visszaesés éves szinten. Ezzel párhuzamosan több mint 4,7 millió benzines autó került az utakra, ami 17 százalékos növekedést jelent.

Az úgynevezett alternatív meghajtású (hibridek, gázos és elektromos) autók eladása pedig 36 százalékkal 567 ezerre nőtt. Az uniós újautó-piac pedig 3 százalékkal növelte az összeladásait a múlt év első feléhez képest.

A magyar piacon még az európainál is durvább a benzines autók eredménye: az első félévben 45 százalékkal 50 500 darabra nőtt az eladásuk. Ezzel szemben a dízelmotoros autók 7,4 százalékkal szűkült, ami közel 17 ezer darabos értékesítésnek felel meg.

Az alternatív meghajtású autók eladása a magyar piacon 65 százalékkal 3609 darabra nőtt, ez ugyan jelentős emelkedés, de az uniós adatokhoz hasonlóan a teljes piacon belül egyelőre alacsony a részesedésük.