Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az autózás helyett más megoldásokra ösztönző programok régóta vannak, az autómentes napokon például a forgalmi bemutatásával lehet ingyenesen buszozni, villamosozni, most a finnországi Lahti városa szintet lép ezen a téren.

A világon elsőként bevetik a lakossági "szén-dioxid-kereskedelmi rendszert": a lakosok egy applikációt letöltve krediteket gyűjthetnek, ha környezetbarát közlekedési módot választanak. Ezeket a krediteket pedig később kedvezményekre és szolgáltatásokra lehet beváltani az applikáción keresztül elérhető virtuális piactéren.

Mindenki kap szén-dioxid-büdzsét

A CitiCAP néven futó projektet az Európai Unió támogatja. A tesztfázisban lévő applikáción futó program keretében minden résztvevő kap hetente egy szén-dioxid-keretet, amelyet azon a héten felhasználhat. Ha valaki környezetbarát módon - például tömegközlekedéssel vagy biciklivel - közlekedik, akkor a fel nem használt kerete után krediteket kap. Az app segítségével pontosan lehet követni, hogy mennyit használt fel valaki a keretéből. A projekt legutóbbi, februári beszámolójából az is kiderül, hogy az elmúlt időszakban a lakosok regisztrálhatnak az applikációra, amely a koronavírus-járvány miatt megváltozott közlekedési szokások nyomon követésére is hasznos volt.

A cél az, hogy Lahti városának 120 ezer lakóját zöldebb és fenntarthatóbb közlekedési módok használatára ösztönözzék, csökkentsék a szennyezés mértékét a globális szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatást. A program keretében még egy 2,5 kilométer hosszú biciklis "autópálya" is épül, ahol a biciklisek az autóktól elválasztva tudnak közlekedni. Az út egyben modellként is szolgál majd a többi előtt, amelyet a városban terveznek.

Európa zöld fővárosa

Lahti városát egyébként Európa zöld fővárosának is megválasztották, a CitiCAP kezdeményezésen kívül a városnak van karbonsemleges hokicsapata is, ahol a stadiont megújuló energiával hűtik, a csapat pedig fenntartható forrásból származó üzemanyaggal megtankolt buszokkal utazik.

Az Euronews hírtévé beszámolója szerint a város 2025-re karbonsemlegessé szeretne válni, a környezetvédelmet pedig már egészen korán elkezdik tanítani a gyerekeknek.