Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi összes chipértékesítés 439 milliárd dollárra (csaknem 130 ezermilliárd forint) rúgott, ami 6,5 százalékkal haladta meg a 2019-es értéket - írja a Magyar Nemzet a világ vezető nemzetközi félvezetőgyártóit tömörítő szövetség, a SIA jelentése alapján. Bár a járvány a gazdaság legtöbb szereplőjét megfektette, a félvezetők és chipek piaca viszont jól járt: az otthoni munkavégzés, digitális tanrend és emberi unalom miatt sok informatikai eszköz fogyott, a webes szolgáltatások nagyobb terhelése miatt a nagyobb szereplők - Google és Microsoft például - fejlesztette az infrastruktúráját, hogy ne terhelődjenek le túlságosan a gépparkjaik.

Ám mivel ezt a chipgyártás nem volt képes teljes mértékben követni, így az autóipar számára nem jutott elég ilyen eszköz. Emiatt a németországi Ford-gyár állt le 1 hónapra, de a kecskeméti Mercedes-üzem tíznapos leállt iktatott be, a győri Audi háromról egy műszakra állt át.

Német kormányzati közbenjárásra viszont a piacon legnagyobb szereplő Tajvan felpörgette a termelését, így lassan lesz elég chip. De kérdés, hogy a felfokozott gyártás képes lesz-e kiszolgálni a híradástechnikai gyártócégeket és az autógyárakat egyszerre.