Drágul az autópályadíj a szomszédban

Január elsejétől két autópálya-szakaszon is drágul az autópályadíj a 3,5 tonnánál nehezebb járművekre - közölte pénteken a szlovén autópálya kezelő vállalat (DARS). A bevételből a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építését fogják finanszírozni.
Szepesi Anita, 2018. december 28. péntek, 14:24
Fotó: Pixabay

A korábban elfogadott, a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjének építésére vonatkozó törvény szerint Ljubljana és Koper között 15 százalékkal, míg Ljubljana és Sentrupert között 5 százalékkal nő az autópályadíj. Az új díjszabás 2025-ig lesz érvényben, és nem vonatkozik a személygépkocsikra, sem a tehergépjárművekre más autópálya-szakaszokon - írta az MTI.

A jelenlegi forgalmi adatok szerint az említett két útszakaszon az állam 12 millió euró bevételre tenne szert évente, vagyis 400 millió euró bevételre összesen.

A törvény, amelyet még Miro Cerar volt miniszterelnök kormányzása idején fogadtak el, előírja, hogy a Koper-Divaca vasútvonal korszerűsítési költségeinek egy részét a koperi kikötő infrastruktúráját használók, a szlovén vasutak, valamint a tehergépjárművek fedezik majd.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 25 évre szóló kedvező hitelprogramja fedezi a költségek egyharmadát. A projekthez hozzájárul továbbá az európai Kohéziós Alap is.

HOZZÁSZÓLÁSOK