Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh parlament alsóháza elfogadta azt az új törvényt, amely a közterületeken parkoló autók elszállítását szabályozza - adta hírül a Radio Praha. Régi gond a csehországi városokban is, hogy sok a magára hagyott, többé-kevésbé roncs autó a parkolókban. Az hagyján, hogy leeresztett gumijuk elárulja, hogy hónapok óta foglalják a helyet, egyes roncsokat már a növények is benőttek.

Eddig meglehetősen bonyolult eljárás után lehetett elszállítani ezeket a járműveket. Csak azokat mozdíthatták meg a hatóságok, amelyek lényegesen megsérültek, azaz láthatóan roncsnak minősültek. Azokat az autókat, amelyeknek például csak a gumijuk eresztett le, nem vihették el.

Az új szabály szerint a jövőben minden olyan autót el lehet vinni a közterületi parkolóból, amelynek kétévente kötelező műszaki vizsgája legalább hat hónapja lejárt. Az illetékes hatóságnak joga lesz felszólítani az autótulajdonosokat, hogy vigyék el a járművüket műszaki vizsgára. Ha erre két hónapon belül nem érkezik válasz, akkor elszállíttathatják az autóikat.

Amennyiben a tulajdonos nem mutat érdeklődést az autója iránt, akkor a hatóság aukción értékesítheti azt vagy eladhatja a bontónak. Mindezeken túl a hanyag autósokat 300 ezer koronáig terjedő (3,7 millió forint) pénzbüntetés is fenyegeti.