Egy csapással leszámolnak az autóroncsokkal a csehek

Csehországban megváltoztatták az autók hatósági elszállításának szabályait, annak érdekében, hogy eltávolíthassák a parkolókból a magukra hagyott, többé-kevésbé roncsnak minősíthető autókat.
Barabás Júlia, 2020. január 25. szombat, 07:40
Fotó: Getty Images

A cseh parlament alsóháza elfogadta azt az új törvényt, amely a közterületeken parkoló autók elszállítását szabályozza - adta hírül a Radio Praha. Régi gond a csehországi városokban is, hogy sok a magára hagyott, többé-kevésbé roncs autó a parkolókban. Az hagyján, hogy leeresztett gumijuk elárulja, hogy hónapok óta foglalják a helyet, egyes roncsokat már a növények is benőttek.

Eddig meglehetősen bonyolult eljárás után lehetett elszállítani ezeket a járműveket. Csak azokat mozdíthatták meg a hatóságok, amelyek lényegesen megsérültek, azaz láthatóan roncsnak minősültek. Azokat az autókat, amelyeknek például csak a gumijuk eresztett le, nem vihették el.

Az új szabály szerint a jövőben minden olyan autót el lehet vinni a közterületi parkolóból, amelynek kétévente kötelező műszaki vizsgája legalább hat hónapja lejárt. Az illetékes hatóságnak joga lesz felszólítani az autótulajdonosokat, hogy vigyék el a járművüket műszaki vizsgára. Ha erre két hónapon belül nem érkezik válasz, akkor elszállíttathatják az autóikat.

Amennyiben a tulajdonos nem mutat érdeklődést az autója iránt, akkor a hatóság aukción értékesítheti azt vagy eladhatja a bontónak. Mindezeken túl a hanyag autósokat 300 ezer koronáig terjedő (3,7 millió forint) pénzbüntetés is fenyegeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.01.26 00:15

@Darabont1453:
Eleg lenne buntetni a lejart muszaki miatt. Mondjuk 100.000 forint mar tobb lenne, mint a kivonas koltsege. 2 perc alatt ossze lehetne fesulni az adatbazisokat es kikuldeni az elektronikus felszolitasokat. Az autovasarlast meg netes regisztraciohoz kotnem. Aki nem kepes a 21. szazadban egy elektronikus postafiokot kezelni, az ne akarjon autot se, mert hulye hozza.

O1G

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.01.25 15:06

Nem bonyolult ez, csak akarni kell a megoldást. Kíváncsi vagyok, hogy mi mikor hozunk hasonló döntést. Mert ez egy ésszerű szabály amit érdemes lenne honosítani. Tele a közterület Magyarországon is ilyen szutykokkal a városokban.
Ideje lenne szabályozni az ideiglenesen forgalomból kivont közterületen tartott működőképes roncsok helyzetét is.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html