Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) július-szeptemberben negyedéves összevetésben 0,4 százalékkal nőtt. Elemzők az első és a második negyedévi tényadattal megegyező értéket, 0,5 százalékot vártak - írja az MTI.

Éves összevetésben 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ez ugyan meghaladja az előző negyedévben mért, tízéves mélypontot jelentő 1,4 százalékot, de jóval alacsonyabb a 3,5 százalékos hosszú távú átlagnál. Az első negyedévben is 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben.

A harmadik negyedéves gazdasági növekedésnek egyrészt a külkereskedelem volt a motorja, a nettó export 0,2 százalékpontot tett hozzá a negyedéves összevetésű GDP-növekedéshez. A kormányzati kiadások megugrása által hajtott belső fogyasztás ugyancsak 0,2 százalékponttal növelte az ütemet.

Ugyanakkor a háztartások fogyasztása lassult, míg a megtakarítási ráta a második negyedévi 2,7 százalékról 4,8 százalékra nőtt. A nem alapvető fogyasztási cikkekre és szolgáltatásokra költött kiadások csak 0,3 százalékkal nőttek, ami 2012 vége óta a legalacsonyabb ütem.

Josh Frydenberg pénzügyminiszter abban bízik, átmeneti jelenség, hogy a fogyasztók nem akarnak költekezni. A miniszter méltatta az eredményeket, mondván, olyan globális kihívások közepette, mint például az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a friss adatok az ausztrál gazdaság rugalmasságáról tanúskodnak, és azt mutatják, hogy helyes a gazdaságpolitikai irány.

Az ausztrál jegybank október 1-jén csökkentette rekordalacsony szintre - 25 bázisponttal, 0,75 százalékra - az alapkamatot a gazdasági növekedés támogatásának érdekében, és jelezte, hogy szükség esetén kész tovább lazítani a monetáris politikáját.

Júniusban és júliusban is 25-25 bázisponttal vitte lejjebb az alapkamatot a jegybank. A piacok még egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek a jövő év elejére, így 0,50 százalékra süllyedhet az alapkamat.

Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban. Az elmúlt több mint egy évben azonban felerősödtek a kockázatok, így az infláció nyomott, az ingatlanpiaci helyzet törékeny, a munkanélküliség pedig emelkedik.