Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EBRD londoni székhelyén csütörtökön bejelentett program alapján a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott pénzintézet a teljes csomagból azonnali felhasználásra 4 milliárd eurót különít el olyan felhasználóknak, amelyeknek nagy szükségük van likviditáspótlásra és rövid távú működőtőke-juttatásra - írta az MTI. Ezt a támogatási hányadot a térségi gazdaságok mindegyik ágazatában fel lehet használni, de bank elsősorban a koronavírus-válság által különösen sújtott kis- és középvállalatoknak - köztük turisztikai, feldolgozóipari és agrárvállalkozásoknak - igyekszik ezzel a tőkeforrással segíteni.

Az EBRD közölte azt is, hogy a jelenlegi szorító szükséghelyzetben - egyéb intézkedések mellett - kész megfontolni egyes kötelezettségek futamidejének meghosszabbítását, a törlesztési menetrendek módosítását.

A 2020-2021-es időszakra szóló 21 milliárd eurós támogatási csomag első 4 milliárd eurós azonnali felhasználású hányadát az EBRD-vel már kapcsolatban álló felhasználók vehetik igénybe, de a bank közölte, hogy kész új partnerekkel is felvenni a kapcsolatot.

Az EBRD a múlt hónapban már bejelentett egy soron kívüli egymilliárd eurós pénzügyi csomagot a működési területén működő vállalatok számára a járvány gazdasági hatásainak enyhítése végett, de már akkor is hangsúlyozta, hogy az csak előzetes válaszlépés a koronavírus okozta válságra, és a bank készen áll további segítségnyújtásra.

A 21 milliárd eurós csomag a kezdeti támogatási program jelentős kibővítése, amelyet az EBRD közleménye szerint a bank részvényesei csütörtökön hagytak jóvá. A támogatási csomag méretét illusztrálja, hogy az EBRD tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, ez éves rekord volt a bank csaknem 30 éves történetében. Az EBRD egy évvel korábban 9,5 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordot döntött: a bank 2019-ben 452 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 395 után. A hangsúly a legfejlettebb közép- és kelet-európai EU-gazdaságokról folyamatosan áttolódik az átalakulás korábbi szakaszaiban járó EBRD-gazdaságokra. Ezt tükrözi, hogy Magyarországon az EBRD tavaly három beruházási programhoz 63 millió euró finanszírozást nyújtott az egy évvel korábbi, hét magyarországi programra folyósított 124 millió euró után - írta az MTI.